O nama

........Astronomsko društvo Kumova Slama osnovano je 5. prosinca 2008. godine na inicijativu 7 zaljubljenika u astronomiju. To su: Antun Boroš, Josip Prević, Davor Rohlik, Josip Mesaroš, Mirko Šulc, Goran Repinc i Nenad Šironja. Već na osnivačkoj skupštini društvo se povećalo na čak 52 člana. 

Fotografija sa osnivačke skupštine

Kao prvo društvu je trebalo dati ime o čemu se povela i rasprava jer je prijedloga bilo i previše. Bilo je tu naziva kao Orion, Plejade, Vega, Ždral i naravno Kumova slama što je predložio i obrazložio prof. Prević. Tako smo dobili ime koje je lokalni naziv za našu galaksiju, Mliječni put.

Postoji i priča kako je Cigo ukrao slamu te je odvezao konjskom zapregom kući. No kako su se kola tresla slama je padala cijelim putem te su žandari upali u dvorište taman kada je Cigo istovario slamu. Na pitanje žandara čija je to slama, Cigo je odgovorio: Pa gosn žandar čija bi bila? Kumova slama. I tako isto kao i ta razasuta kumova slama po seoskom putu tako su i zvijezde razasute preko cijelog noćnog neba. Za vedre noći možemo pratiti trag razasutih zvijezda od horizonta do horizonta i sjetiti se Cige i njegovih drndavih kola.

Prvi izabrani predsjednik društva je Davor Rohlik a tajnik Antun Boroš. Oni te funkcije ponavljaju i u novom mandatu.

  • Izvršni odbor: Dunja Županić, Josip Prević, Josip Mesaroš, Nenad Šironja, Aleksandar Borojević. Na jednom od prošlih sastanaka Izvršnog odbora donesena je odluka da nam se pridruže i novi članovi Tanja Ježabek, prof. i Saša Selihar, bacc.ing.rac., koji su se već ozbiljno prihvatili posla u društvu.
  • Nadzorni odbor: Mirko Šulc, Šimun Aščić i Denis Singer.

 

Društvo je ove 2014. godine organiziralo već peti puta "10 dana astronomije" i definitivno dokazalo da je to manifestacija od značaja za znanstveni turizam grada i naše županije. Ove godine po drugi puta pokrovitelj dana astronomije bio je Predsjednik RH dr. Ivo Josipović, dok je grad Daruvar suorganizator već treću godinu. Veliki doprinos dala je i naša županija i župan Damir Bajs koji je ovogodišnju manifestaciju i otvorio. Naravno, pomoć je pružila i Zajednica tehničke kulture BBŽ, čiji smo član.

Rad društva su i redovita promatranja nebeskih događaja kao što su meteorski potoci, sunčeve pjege, pomrčine Sunca i Mjeseca, kada građani mogu koristiti opremu društva za promatranje. U astrofotografiji se ističe naša članica Dunja Županić koja je svojom astrofotografijom ušla među deset najboljih po izboru Royal Observatory Greenwich na natječaju Astronomy Photographer of the Year 2012. godine.

Isto tako, Dunja je sa svojim učenicima Tehničke škole Daruvar sudjelovala u akciji koju je organizirala NASA pod nazivom Sally Ride EarthKAM kojom im je omogućeno da snime 250 fotografija kamerom sa ISS-a.

Naše društvo je i u sustavu Hrvatske meteorske mreže.

Ove godine predstavili smo i maketu buduće daruvarske zvjezdarnice koja će nam sljedećih nekoliko godina biti glavna zadaća. Nadamo se i uspješno riješena.

Na kraju da spomenem da društvo ima preko 170 članova od kojih je tridesetak aktivnih u svakodnevnom radu društva. Po stupanju na snagu novog Zakona o udrugama (N.N. 74/14) bili smo prisiljeni revidirati naše članove te od sada brojimo preko 40 članova, iako smatramo da svi ljudi koji u velikom broju pohađaju naša predavanja i manifestacije su naši članovi. :)

Popis članova možete pregledati ovdje: Popis članova. Popis članova je podložan promjenama i osvježavati će se kako u Društvo pristupaju novi članovi.

Naše astronomsko društvo broji i sedam počasnih članova:

 

  1. Ante Radonić,
  2. Ivo Josipović,
  3. Vladimir Paar,
  4. Danijel Reponj,
  5. Korado Korlević,
  6. Marino Tumpić,
  7. Alan Jadanić

 

Tajnik:

Antun Boroš