O nama

Astronomsko društvo Kumova Slama osnovano je 5. prosinca 2008. godine na inicijativu 7 zaljubljenika u astronomiju. To su: Antun Boroš, Josip Prević, Davor Rohlik, Josip Mesaroš, Mirko Šulc, Goran Repinc i Nenad Šironja. Već na osnivačkoj skupštini društvo se povećalo na čak 52 člana. 

Fotografija sa osnivačke skupštine

Kao prvo društvu je trebalo dati ime o čemu se povela i rasprava jer je prijedloga bilo i previše. Bilo je tu naziva kao Orion, Plejade, Vega, Ždral i naravno Kumova slama što je predložio i obrazložio prof. Prević. Tako smo dobili ime koje je lokalni naziv za našu galaksiju, Mliječni put. Postoji i priča kako je Cigo ukrao slamu te je odvezao konjskom zapregom kući. No kako su se kola tresla slama je padala cijelim putem te su žandari upali u dvorište taman kada je Cigo istovario slamu. Na pitanje žandara čija je to slama, Cigo je odgovorio: "Pa gosn žandar čija bi bila? Kumova slama." I tako isto kao i ta razasuta kumova slama po seoskom putu tako su i zvijezde razasute preko cijelog noćnog neba. Za vedre noći možemo pratiti trag razasutih zvijezda od horizonta do horizonta i sjetiti se Cige i njegovih drndavih kola.

Kao predsjednik društva izabran je Davor Rohlik a kao tajnik Antun Boroš. Oni te funkcije obnašaju i danas.

Izvršni odbor: Aleksandar Borojević, Željka Lipovski, Josip Prević i Saša Selihar.
Nadzorni odbor: Šimun Aščić, Denis Singer i Mirko Šulc.

Društvo je do sada organiziralo već deset puta manifestaciju "10 dana astronomije" i definitivno dokazalo da je to događaj od značaja za znanstveni turizam grada i naše županije. Dva puta pokrovitelj dana astronomije bio je sada bivši Predsjednik RH dr. Ivo Josipović, dok je grad Daruvar suorganizator. Veliki doprinos dala je i naša županija i župan Damir Bajs. Naravno, pomoć je pružila i Zajednica tehničke kulture BBŽ, čiji smo član.

Rad društva su i redovita promatranja nebeskih događaja kao što su meteorski potoci, sunčeve pjege, pomrčine Sunca i Mjeseca, kada građani mogu koristiti opremu društva za promatranje. U astrofotografiji se ističe naša članica Dunja Županić koja je svojom astrofotografijom ušla među deset najboljih po izboru Royal Observatory Greenwich na natječaju Astronomy Photographer of the Year 2012. godine. Isto tako, Dunja je sa svojim učenicima Tehničke škole Daruvar sudjelovala u akciji koju je organizirala NASA pod nazivom Sally Ride EarthKAM kojom im je omogućeno da snime 250 fotografija kamerom sa ISS-a.

Evidenciju članova društva vodi za to zadužena osoba koja i brine o tajnosti podataka. Popis članova je dostupan na upit.

Tajnik:

Antun Boroš