10 Dana Astronomije 2014.

U vremenu od 21.03. - 30.03.2014. godine, Daruvar će još jednom postati astronomska meka. AD Kumova slama, poziva vas na 10 dana astronomije u Daruvaru, koji se ove godine održavaju po peti puta. 

Nedjelja, 16. ožujka 2014. u 15:36 sati 10 Dana Astronomije 2014

Evo nas konačno pred samim početkom jubilarnih petih 10 dana astronomije 2014 godine. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića; inače našeg počasnog člana. Moram reći da čak ni oni prvi dani astronomije nisu bili ovako teški u samoj organizaciji. Naravno da najveći problem je financijski problem. Ipak smo i to prebrodili uz razumijevanje lokalne samouprave i naših sponzora koji su to uglavnom svih ovih pet godina. Uza sve probleme i odustajanja u financijskoj podršci našoj manifestaciji uvijek se nađe netko da uskoči i pomogne. Ovaj puta je uskočila naša županija i župan Damir Bajs. 
Ipak je najveći strah nas organizatora da li ćemo uspjeti makar održati nivo, za koji ste nam svi vi naši prijatelji i gosti rekli da je na zavidnoj razini, ili ga čak i povisiti, što nam je i cilj. Bilo je i primisli da se odustane ali uz veliki trud i samu pomisao da ne razočaramo mnoge prijatelje astronomije i našeg grada, uspjeli smo organizirati ovaj program koji je pred vama. 

Što očekivati na ovogodišnjih 10 dana?

Ove godine pripremili smo za vas bogat program, te se nadamo da će svatko za sebe pronaći nešto što ga interesira. Odiseja u svemiru 2014. tema je koja će se protezati kroz svih 10 dana. Početak će obilježiti otvaranje velike izložbe na kojoj ćete moći uživati u astrofotografijama, fotografijama koje su snimili učenici Tehničke škole Daruvar iz ISS-a kao sudionici projekta Sally Ride EarthKAM, te izložbu koja prikazuje ljudska dostignuća u osvajanju Svemira. 
Pripremili smo i nekoliko novosti, a najznačajnija je održavanje Astro EXPO-a, sajma astronomske opreme. Želja nam je stvoriti mjesto na kojem će se moći okupiti svi oni koji sami proizvode svoju astro i foto opremu, oni koji imaju od opreme nešto za mijenjati, prodati ili ju samo žele izložiti. Bit će to izvrsna prilika za razmijeniti iskustva iskusnih astronoma, kao i onih koji će tek odškrinuti vrata astronomije. Nadamo se da ćemo i ove godine opravdati povjerenje svih ljubitelja astronomije. Nadam se da će svi ljubitelji astronomije i znanosti oprostiti nam naše greške ako ih bude bilo ali je ipak najvažnije da se sastanemo i družimo i zajedno pogledamo u nebo bilo kroz teleskope ili samo onako kroz krošnje daruvarskih perivoja.Zato vas sve još jednom pozivam na otvorenje i druženje tokom 10 dana astronomije i na završni Star Party. Vidimo se u Daruvaru! 

Otvaranje dana astronomije kao i sva predavanja, izložba i Astro Expo odvijati će se na lokaciji: Hrvatski dom, Matije Gupca 7, Daruvar. 

Očekujemo Vas. 

 Antun Boroš (tajnik društva)

Fotografije s 10DA pogledajte u našoj Flickr galeriji.

   

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.