10 dana astronomije, sedmi put

Ili kako je na iznenađenje svih tamna strana sile u liku i djelu Darth Vadera i vjernog mu pobočnika preuzela glavnu riječ na samom otvaranju ovogodišnjih 10 dana astronomije.

Nedjelja, 03. travnja 2016. u 09:44 sati 10 Dana Astronomije 2016

Da je 10 dana astronomije, koje je daruvarsko astronomsko društvo Kumova slama priredilo po sedmi put, sjajna manifestacija, koja je postala jedan od prepoznatljivih zaštitnih znakova i brendova ovoga grada, nije nikakva novost, pa je i otvorenje njezina ovogodišnjeg izdanja privuklo velik broj zaljubljenika u astronomiju, a prvo predavanje, koje je održao akademik Vladimir Paar, pratilo je dvjestotinjak slušatelja, te još 680 onih koji su se uključili u živi prijenos na internetu.

S obzirom na to da je prvi dan manifestacije pao na 1. travnja, svjetski dan šala, možda je bilo skeptika, koji su se bojali kakve podvale, ali sve je u dvorani Hrvatskog doma bilo besprijekorno, a kulminacija svečanosti otvaranja bilo je iznenađenje, koje je nekoliko članova društva tako vješto skrivala, da za njega nisu znali ni predsjednik Društva Davor Rohlik, ni tajnik Toni Boroš, a ni mnogi drugi članovi Kumove slame – u jednom trenutku na pozornici su se pojavili – glavom i bradom Darth Vader, lik iz slavnog filmskog serijala Zvjezdani ratovi i jedan od najpoznatijih negativaca iz svijeta filma, u pratnji jednog stormtroopera. Bili su to članovi hrvatske udruge fanova Star Warsa – Sandrino Požežanac, koji je sudionik Deset dana astronomije od prvog dana i višekratni predavač, i predsjednik Udruge Matija Matečić. Sandrino je postao i ovogodišnji počasni član daruvarskog astronomskog društva.

Svečanost otvaranja, već po tradiciji, započela je taktovima Strausove skladbe Also sprach Zarathustra, poznate po korištenju u filmu 2001. odiseja u svemiru, u izvedbi učenika i profesora glazbene škole Brune Bjelinskog, a onda su se posjetiteljima obratili tajnik astronomskog društva Kumova slama Toni Boroš. zamjenica župana Đurđica Ištef Benšič i gradonačelnik Dalibor Rohlik, koji je otvorio manifestaciju, a u programu je sudjelovao i pjesnik Goran Gatalica.Nakon male pauze za okrjepu i, naravno, fotografiranje s junacima Zvjezdanih ratova, prvi je od deset dana astronomije nastavljen predavanjem koje je pod nazivom Jesmo li za dlaku izbjegli predvidivo veliko ledeno doba održao dobri znanac daruvarske publike, sudionik većine dosadašnjih izdanja ove manifestacije, i počasni građanin Daruvara, akademik Vladimir Paar, obrazlažući svoju glavnu tezu da je čovjek, naročito poljoprivrednom proizvodnjom i produkcijom stakleničkih plinova pridonio odgodi planetarnog zahladnjenja, i odgovarajući na niz pitanja slušatelja.

Fotografiranje s Darthom Vaderom i stormtrooperom najavljeno je i za subotnje prijepodne na središnjem gradskom trgu, a Deset dana astronomije nastavljaju se u subotu predavanjem dr. sci. Davorke Radovčić pod nazivom Nova vrsta hominima – Homo naledi, te Star partyjem na Petrovom vrhu, pa u nedjelju podnevnim promatranjem sunca i novim predavanjima, i tako iz dana u dan, sve do nedjelje 10. travnja, do kada će se na pozornici Hrvatskog doma izredati vrhunska imena struke, od Ante Radonića i Korada Korlevića, do lokalnih snaga Josipa Previća, Marka Dežića i Dunje Županić, uz niz radionica za učenike osnovnih i srednjih škola i polaznike vrtića. A sve posvećeno ovogodišnjoj središnjoj temi manifestacije – planetu Zemlji. I ove je godine suorganizator 10 dana astronomije Grad Daruvar, pokrovitelj županije Bjelovarsko-bilogorska a partner Tehnička škola Daruvar, a priredbu je prepoznalo dvadesetak daruvarskih poduzeća i ustanova, koje su sponzorskim prilogom pomogli njezino održavanje. Među njima valja istaknuti i HT koji je omogućio interensku vezu što je u konačnici omogućilo CARNet-u da otvaranje, prvo predavanje g. Paara i predavanje g. Ante Radonića u ponedjeljak 4. travnja prenosi u cijeli svijet.

Mato Pejić

                 

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.