Džoker s klupe na 10DA

Novi igrač na 10DA dolazi kao zamjena dr.sc. Lani Ceraj koja je zbog nepredviđenih okolnosti morala otkazati sudjelovanje na ovogodišnjoj manifestaciji te će umjesto nje držati predavanje u četvrtak 7.4. sa početkom u 19:00 sati.

Srijeda, 06. travnja 2022. u 16:07 sati 10 Dana astronomije 2022

Kao što smo u uvodu spomenuli, zbog nepredviđenih okolnosti smo u veoma kratkom vremenu morali pronaći zamjenu za dr.sc. Lanu Ceraj. Uz veliku pomoć naše Vernese došli smo do pravog džokera – dr.sc Lovre Palaverse sa Zavoda za eksperimentalnu fiziku instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Lovro Palaversa znanstvenik je povratnik koji je na Institut Ruđer Bošković došao u veljači 2019. godine, nakon više od sedam godina znanstvenog usavršavanja u Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Rođen je 1980. godine u Zagrebu, gdje je nakon završetka XV. gimnazije (MIOC) najprije stekao diplomu na Ekonomskom fakultetu, a zatim 2011. godine diplomirao fiziku na PMF-u. No, dok je radio diplomski rad iz fizike, zainteresiralo ga je predavanje dr. Laurenta Eyera Astronomskog opservatorija Sveučilišta Ženeva o satelitu Gaia. - Laurent Eyer je boravio u Zagrebu na poziv prof. Željka Ivezića sa Sveučilišta Washington u Seattleu, koji je tada dio svoje slobodne studijske godine provodio u Hrvatskoj.

Lovro će nam održati predavanje na temu „Gaia teleskop“. Satelit Gaia Europske svemirske agencije ulazi u završnicu misije čiji je glavni cilj sastavljanje preciznog i reprezentativnog kataloga zvjezdanih konstituenata Mliječnoga puta. Konačni katalog će sadržavati precizna mjerenja položaja, apsolutnih paralaksi i vlastitog gibanja za više od 1.5 milijardi zvijezda, što će uz dodatak spektroskopskih (radijalne brzine) i spektrofotometrijskih opažanja (atmosferski parametri zvijezda) omogućiti detaljno modeliranje galaksije i rasvijetliti njezino formiranje i prošlost. Metoda opažanja i obrade podataka je nepristrana, pa stoga Gaia prikuplja i veliku količinu podataka važnih i korisnih za ostale grane astronomije.

Njegovo predavanje je na rasporedu u četvrtak u 19:00 sati.

 

Revitalizacija i DA - Klapa
Petak, 18. ožujka 2022.
Mlade snage daruvarske astronomije
Utorak, 29. ožujka 2022.
Predavači na 10DA 2022
Nedjelja, 27. ožujka 2022.
7. sastanak projektnog tima
Četvrtak, 20. siječnja 2022.
6. sastanak projektnog tima
Petak, 24. rujna 2021.