Jesmo li bili na Mjesecu?

5. dan ovogodišnjih 10 Dana Astronomije obilježilo je predavanje pod nazivom "Jesmo li bili na Mjesecu?" mladog astronoma iz Virovitice; Sandrina Požežanca.

Srijeda, 28. ožujka 2012. u 12:48 sati 10 dana astronomije 2012

Učenik Katoličke gimnazije Sandrino Požežanac, pred prepunom dvoranom Hrvatskog doma, razbio je sve sumnje o tome dali smo bili na Mjesecu kao i one sumnje kako 16 godišnji mladić može biti ovako dobar predavač i astronom. U pratnji roditelja i baka kojima je prvi puta dao dozvolu da prisustvuju predavanju došao je u Daruvar. Kaže da je imao veću tremu od njih nego od ostalih 100 ljudi u dvorani. Ipak najvažnije je to da se u dvorani doslovno mogla čuti i muha jer svi su slušali o putu na Mjesec, cijelom programu Apolla sa ljudskim posadama koje su se iskrcale na Mjesec, te o teoretičarima i teorijama zavjere koji su iz segmenata materijala snimljenih na Mjesecu tvrdili i tvrde da na Mjesecu čovjek nije ni bio. Sve te, kako kaže Sandrino nebulozne priče, razbio je u paramparčad svojim predavanjem to jest dokazima koji se isključivo temelje na znanosti. Kako kaže sve te teorije urote baziraju se isključivo na ljudskoj gluposti i sa osnovni znanjem iz fizike jednog srednjoškolca ili čak osnovnoškolca nije ih bilo teško dokazati. Siguran sam ako je itko od prisutnih i sumnjao u slijetanje čovjeka na Mjesec da tih sumnji više nema.
Ja ipak smatram da je za ovako predavanje od sat i četvrt bilo potrebno i puno vremena, znanja i da ga nije bilo nimalo lako pripremiti. Nadam se da Sandrino neće stati samo na ovome i da ćemo možda već iduću godinu na 10 Dana Astronomije, imati priliku čuti predavanje i na neku drugu temu.

Toni Boroš

       

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.