Još tri dana 10DA

Ako ste nešto propustili, ovo je prilika da se upoznate s događajima protekla tri dana u Daruvaru na Deset dana astronomije 2014. godine.

Ponedjeljak, 31. ožujka 2014. u 16:37 sati 10 Dana Astronomije 2014

Četvrti dan (ponedjeljak)

Dan kada se nismo nimalo bojali za posjetu našem predavanju. Naravno da je riječ o Anti Radoniću koji u Daruvaru već ima svoju vjernu publiku. Anti je to već šesto predavanje u Daruvaru od kojih je pet na svim dosadašnjim 10DA, a ovaj puta tema je bila Rakete za svemir - danas i sutra. Iako mi ta tema zvuči pomalo "muški" iznenadio sam se koliko je bilo u publici slušateljica koje su slušale pažljivo o raketnom pogonu na kruta goriva, tekuća goriva kao što su vodik plus tekući kisik, pogonima budućnosti ionskim motorima ili još daljnjoj viziji pogon hidrogenskim bombama na raketi od 50 000 tona.


Ante Radonić

Vjerojatno nije bilo tipa rakete koju Ante nije spomenuo, države koja proizvodi raketne motore ili sudjeluje na bilo koji način u proizvodnji, ili ih pak kupuje od drugih država za svoje rakete i raketne programe. Tako smo saznali da u nekim američkim raketama ima ruskih motora ili isto tako da je cijela južnokorejska raketa zapravo kopija ruske. Saznali smo da je Kina postala svemirska sila koja je uz Ruse i Amerikance jedina poslala ljude u svemir, spustila meko lander, Zeku od žada, na Mjesec i da napreduje krupnim koracima u svemir. I nakon sat i pol predavanja bilo je još pitanja za Antu tako da je sve potrajalo puna dva sata.

Peti dan (utorak)

Danas smo imali predavanje koje nam je održala dr. Tijana Prodanović, izvanredni profesor na PMF - u Novom Sadu. Tema predavanja Tamna strana svemira zvuči mistično tako da je privukla i one koji misle da o svijetloj strani svemira već sve znaju pa je dvorana bila puna. U takvom ambijentu ljudi su upijali svaku riječ predavačice koja ih je svojim jednostavnim, spontanim i nadasve šarmantnim nastupom odmah osvojila i ovu inače dosta tešku temu učinila shvatljivom. Tako smo saznali da ustvari skoro ništa ne znamo o tamnoj materiji ali zaključujemo po ponašanju svjetlosti u svemiru da postoji nešto. Saznali smo da baš Newton nije potpuno bio u pravu objašnjavajući što je gravitacija i da je tek Einstein shvatio što radi gravitacija nebeskih tijela. Da savija prostor i stvara gravitacijske leće i da kada gledamo u mrak svemira možda vidimo dvije ili čak više slika jednog te istog nebeskog tijela.


Tijana Prodanović

Saznali smo i o gama česticama i o neutrinima koji su neke, kako kaže Tijana, nedruštvene čestice i neće se družiti ni s jednom drugom česticom nego samo prolaze. Prolaze čak i kroz nas ali ne boli pa nije tako ni važno. Na kraju je Tijana dobila zasluženi dugotrajni pljesak prisutnih i onda još nekoliko pitanja na koje je rado odgovorila. Nakon još jednog pljeska vidjelo se da se prisutnima baš i ne odlazi već su mnogi mladi okružili Tijanu koja je morala odgovarati na još brojna njihova pitanja što joj nije bilo teško. Nadamo se da će Tijana uspjeti naći vremena za 10DA 2015. i da ćemo se ponovno vidjeti i čuti.


Šesti dan (srijeda)

Današnjeg gosta nije trebalo posebno predstavljati jer prepuna dvorana koja ima 170 stolica bila je premala da bi svi sjedili. Svi su znali da predavanje drži akademik Vladimir Paar koji je i prethodne četiri godine imao zanimljiva predavanja uvijek pred punom dvoranom. Ovaj puta je tema bila Genomski regulatori - nova paradigma života na zemlji. Tema je to u kojoj nam je akademik pokušao objasniti na čemu on to sada radi zajedno sa svojim suradnicima od kojih je jedna, gospođa Rosandić također bila prisutna. Pokušali su nam objasniti što je to ljudski genom koji se sastoji od šifre dugačke tako da bi stala u 1000 knjiga sa po 1000 stranica od kojih svaka strana ima 70 redova sa po 70 znakova.

Vladimir Paar

Sve što znamo o ljudskom genomu bilo bi 1% kao korisni zapis, a ostalo bi bilo "smeće". E po tom "smeću" akademikova ekipa sada kopa jer ne priznaje da 99% nečega može biti nepotrebno. Smatraju da se tu nalaze neki regulatori, "kompjuteri" koji upravljaju ili bolje reći koordiniraju mozak i ljudski genom. Objasnio nam je kako ljudski imunološki sustav radi savršeno jer njegovim zakazivanjem ne bi preživjeli niti jedan dan. Ipak ne mogu vam prenijeti sve što sam čuo jer da mogu vjerojatno bih radio u ekipi akademika Paara. Stoga smo se potrudili predavanje snimiti i uskoro ćete ga moći svi čuti i vidjeti.


Više fotografija s 10DA pogledajte u našoj Flickr galeriji.


   

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.