Kako postati zvjezdoznanac

Nema čovjeka kojemu se nije dogodila situacija da je nešto važno propustio, a samo zato što je mislio da se neće dogoditi ništa značajno. E, oni koji danas nisu došli poslušati predavanje mladog astronoma Vedrana Vrhovca, mogu se osjećati upravo tako.

Četvrtak, 24. ožujka 2011. u 12:08 sati 10 dana astronomije 2011

Dvorana u hotelu Termal nije bila puna kako je to inače običaj, no to uopće nije umanjilo vrhunsku atmosferu koja je vladala u njoj. Vedranovo predavanje Kako postati zvjezdoznanac, bilo je nešto neobično, nešto što se ne viđa često. Namijenjeno je upravo onima koji danas nisu došli, a oni koji jesu doživjeli su jedno opušteno i svima razumljivo predavanje, prepuno Vedranovih slikovitih prikaza s čime se jedan astronom amater, zaljubljenik u astronomiju susreće na terenu, odgovorio je na mnoga pitanja koja smo si postavljali, a potaknuo nas je da malo razmislimo i o onima koja si nikada ranije nismo postavljali. Predavanje je vodio lepršavo, zabavno i simpatično, bilo je i komičnih dijelova pa su se prisutni često nasmijali na njegove prikaze situacija u kojima se nalazio.

Otkrio nam je tajnu, najbolji teleskop je - tuđi teleskop. Nemate li svoj, pridružite se onome koji ga ima, ili još bolje, učlanite se u najbliže astronomsko društvo, oni svakako imaju teleskop. Tako možete naučiti puno, i o astronomiji, i o teleskopima. To će vam pomoći da saznate kakav teleskop treba vama i vašim interesima. Upoznao nas je s vrstama teleskopa, opisao ih, istaknuo im prednosti i mane. Najzanimljivije je da nam je pokazao što kroz njih možemo vidjeti i što možemo očekivati od pojedine vrste teleskopa. Objasnio je zašto imamo teleskope za vizualna promatranja koji su jeftiniji i veći, zašto koristimo teleskope za astrofotografiju koji su manji ali i vrlo skupi. Pokazao nam je kako se neki svemirski objekti vide kroz razne vrste teleskopa i zašto fotografije imaju boje koje mi okom obično ne primjećujemo, baš kao i sitnije detalje.
Upoznao nas je s metodama promatranja, objasnio kako ćemo najlakše naučiti koja su zviježđa na nebu, kako ćemo zapamtiti koja je kakva zvijezda, pokazao nam kako izgledaju planeti koje gledamo kroz teleskop, skrenuo nam pozornost na mnoštvo zanimljivih situacija koje možemo vidjeti, a sve to na jedan simpatični način kako to samo Vedran zna napraviti. Jednostavno, vidjelo se da uživa pričati o onome čime se bavi, da zna što ljude zanima, zna na slikoviti način objasniti složene situacije, a ja znam da on to govori iz svojega iskustva jer je mnoge od tih situacija i sam prošao. Oni koji se druže s nama na AstroForumu, vrlo dobro znaju tko je Vedran Vrhovac aka Acheron, i što on može i zna. Vjerojatno ste na Zvjezdarnici pročitali neko od njegovih izvješća u kojima je opisivao kako mu je bilo na promatranjima, a ako niste znali, Vedran i Marko Šimac trenutno vode emisiju Zvjezdoznanci, možete ih pratiti i na Facebooku, a ako ste propustili njihove emisije, možete ih skinuti s Interneta i puno toga naučiti iz njihovih emisija.

Uglavnom, svi oni koji danas nisu bili na Vedranovom predavanju, propustili su nešto istinski posebno, istinski drugačije od svega što je do sada bilo i nadam se da to neće propustiti iduće godine, jer do tada će trebati čekati da Vedran ponovo održi ovo predavanje.
      

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.