Otvorenje 10 Dana Astronomije 2012

Počelo je počelo... Otvaranjem izložbe „Putujte s nama – Kumova Slama“ u Galeriji grada započeli su trećih 10 Dana Astronomije u našem gradu.

Nedjelja, 25. ožujka 2012. u 15:02 sati 10 dana astronomije 2012

U glazbenom programu nastupili su učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog, a čitanjem poezije predstavili su nam se učenik daruvarske gimnazije, te učenica tehničke škole. Prvo su nam se obratili predsjednik i tajnik društva Dalibor Rohlik i Toni Boroš. Samu manifestaciju otvorio je gradonačelnik Dalibor Rohlik, mogli smo čuti riječi pohvale od predsjednika ZTK Hrvatske Ante Markotića, dožupana Alena Baščevana, saborskog zastupnika Vedrana Babića, te naših gostiju iz Srbije Dragana Radmilovića ispred SAAS-e i Bosne i Hercegovine Ervina Adrovića ispred AD Plejade iz Tuzle. Oduševljeni su bili i naši gosti iz Virovitice i Zagreba, a nadam se da je grad i naša županija prepoznala ovu manifestaciju kao bitnu. Na samoj izložbi mogli smo vidjeti predivne makete, od kojih je najveći dio privremeni „poklon“ dragog nam prijatelja Sandrina Požežanca iz Virovitice kojeg ćemo imati priliku čuti u utorak sa predavanjem „Jesmo li bili na Mjesecu?“

Sandrino Požežanac uz svoju maketu

Za ljubitelje astrofotografije bio je pravi raj jer su mogli uživati u uradcima vodećih hrvatskih astrofotografa Daga Oršića, Gordana Bartolića, Matije Pozojevića, Borisa Štromara, Alana Jadanića, Zlatka Orbanića, Zorana Novaka, a tu su bili radovi naših članova Dunje Županić i Josipa Mesaroša, kao i oni Efraina Moralesa iz Portorika te Michaela Lyncha iz Australije.Bile su tu predivne astrokarikature Davora Lackovića, koje postaju nezaobilazni dio ponude svake naše izložbe.
Veći dio izložbe bio je posvećen putovanjima u svemir, različite letjelice poredane prema godinama putovanja gdje su posjetitelji najviše promatrali postavljene izloške u koje su članovi društva uložili puno truda da ih prirede. Za sve ljubitelje astronautike bilo je predivno vidjeti na jednom mjestu sve dosege u posljednjih pedeset godina vezanih uz putovanja u Svemir.Kasnije smo ugodno razgovarali s gostima i dok su jedni požurili prema predivnom nebu odlazeći na Vranjevinu ili Petrov vrh kako bi uradili nove astrofotografije, drugi su u Hrvatskom domu razmjenjivali iskustva .
                              

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.