Predavanje akademika Paara

U ugodnom ambijentu hotela Termal u Daruvaru, akademik Vladimir Paar održao je zanimljivo predavanje. Ne treba napominjati da je predavanje bilo izuzetno posjećeno, ljudi, njih preko 130, bili su natiskani u nevelikoj dvorani.

Ponedjeljak, 22. ožujka 2010. u 08:28 sati 10 dana astronomije 2010

Svi su željeli čuti legendarnog i kontroverznog hrvatskog znanstvenika i akademika. Tema je bila o klimi na Zemlji ali s astronomskog stajališta. Prisutni su imali prilike saznati otkuda protoni i slične čestice u svemiru, što se događa u unutrašnjosti zvijezda, kako nastaju Sunčeve pjege, što se nalazi u unutrašnjosti Zemlje i još puno činjenica sa stajališta fizike.

Akademik Vladimir Paar

Da je klima složen proces koji se periodično izmjenjuje, znali smo svi, no Paar je dodao jednu novu dimenziju koja je danas u fazi izučavanja i ispitivanja na mnogim razinama, a to je utjecaj svemirskih sila na klimu Zemlje. Napomenuo je da je to samo jedan mali dio vrlo složenog procesa koji se odvija u atmosferi Zemlje i da se to ne može uzeti kao nešto konačno jer mi još jako puno toga ne znamo. Kao i na ranijem predavanju, najmlađi su bili vrlo aktivni, a tu moramo istaknuti jednog dječaka (jedanaestogodišnji Karlo Horvat) koji je s akademikom često izvlačio zaključke o onome što je govorio i moram priznati da me je iznenadio koliko dobro zna pratiti što akademik priča i iz toga stvarati zaključke i prije nego li je Paar do njih došao. Karlo je pokupio simpatije svih prisutnih i pokazao koliko je intelektualno zreo za pratiti takve teme.


Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.