Predavanje Korada Korlevića

Daruvar je ugostio jednog vrsnog predavača i astronoma kojega znaju svi koje zanima astronomija. Naravno, riječ je o Koradu Korleviću koji je za ovu priliku održao vrlo zanimljivo predavanje o malim tijelima Sunčeva sustava.

Četvrtak, 25. ožujka 2010. u 08:53 sati 10 dana astronomije 2010

Ovo je predavanje bilo posebno, naime, s Koradom je došao i Darije Herceg, vlasnik vrlo posebnog portala, ne samo u astronomskim vodama nego i šire. Ako još kojim slučajem niste čuli za njega, riječ je o Astroviziji, astronomskoj televiziji. Darije je snimio predavanje i sve što je vezano uz njega i to ćete moći pogledati na stranicama Astrovizije. Koradovo predavanje je pobudilo veliko zanimanje pa zainteresiranih nije nedostajalo, mala je dvorana bila puna zainteresiranih koji opet nisu svi mogli naći mjesto za sjesti nego je bilo dosta onih koji su stajali i slušali što im Korado ima za reći. A imao je puno toga.


Prisutni su se mogli upoznati s puno zanimljivih činjenica, pa su između ostaloga saznali da kometi nisu uglavnom čvrsta tijela kako smo do sada vjerovali, nego su više nalik prljavim mekim jastucima čiji se oblik učestalo mijenja pri svakom prolasku pored Sunca. Saznali su i da je Sunčev sustav toliko veliki da je nepojmljivo to opisati brojevima, već je dao usporedbu koja je sve zapanjila kada su saznali da Sunce sa svim svojim planetima stane na prostor koje zauzima prosječni mobitel, a da se prave granice Sunčeva sustava rasprostiru otprilike na prostor veličine Daruvara u odnosu na prostor koji zauzima taj mobitel. Upoznao ih je i s nekim od letjelica kojima se istražuju ta mala tijela, a definitivno su se svi zainteresirali za meteorite, saznali su otkuda dolaze, kako nastaju i na iznenađenje svih, imali su priliku u rukama držati pravi pravcati metalni meteorit koji potječe iz bivšeg SSSR-a, koji im je Korado dao da ga opipaju, osjete njegovu težinu i snime fotoaparatom ili mobitelom.

Moram priznati da je i meni to bilo zanimljivo jer jedini meteorit kojega sam držao u rukama bio je jedinstveni primjerak "Zeleno oko" koji je pronađen na otoku Pagu, a u vlasništvu je Stjepana Zvonarića iz Velike Gorice. Ovaj koji je Korado donio na predavanje veći je i teži, i impresivan jer se na njemu jasno vide tragovi taljenja koje se događalo prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, ali i tragovi mehaničkog lomljenja nastali prilikom udara. Puno je toga Korado rekao, a nakon predavanja prisutni su imali prilike postavljati pitanja o svemu što ih je zanimalo, na što im je Korado strpljivo odgovarao. Dio predavanja bi se mogao opisati i kao nastavak na ranije predavanje akademika Paara jer su to sve srodne teme koje imaju puno dodirnih točaka pa ne čudi da su ljudi bili zainteresirani.Nakon Korada, Darije Herceg je prisutnima rekao nekoliko riječi o njegovom projektu Astrovizija, objasnio o čemu se radi i što mogu tamo pronaći.
    

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.