Predstavljanje časopisa Astronomski magazin i predavanje na temu Odiseja 2031

Na žalost, Dušan Mrđa nije mogao doći u Daruvar iako je već bio spreman, nepredviđene okolnosti su ga spriječile da krene na put. Zato su Saša Zorkić i Marino Tumpić "spasili" stvar.

Petak, 25. ožujka 2011. u 12:20 sati 10 dana astronomije 2011

Saša je predstavio novi astronomski časopis Astronomski magazin. Prisutni su ga dobili na poklon. Janko Mravik im ga je podijelio i dok su slušali Sašino izlaganje mogli su prelistati sjajne stranice ovog novog časopisa koji je nasljednik legendarne Astronomije, časopisa koji je postao kultni na našim prostorima. Kako Astronomija više ne izlazi, isti autori pokrenuli su novi časopis i prvi broj su Daruvarčani dobili na poklon. Saša im je ispričao nešto o časopisu, o čitateljima tog časopisa, objasnio kome je časopis namijenjen i što mogu pronaći u njemu. Ja ću samo reći da se Astronomski magazin ne može kupiti u kioscima ili trgovinama, već se na njega možete pretplatiti. Godišnje izlazi 6 brojeva, a pretplata za Hrvatsku iznosi 180 kuna.

Astronomski magazin na poklon

Želite li imati taj časopis u svojim kolekcijama, javite se na AstroForumu Janku Mraviku aka mravic ili direktno u Astronomski magazin, nema veze što je izdavač u Republici Srbiji, Janko će vam ga uredno poslati na vašu kućnu adresu. Što još reći o Astronomskom magazinu osim da je to časopis kojemu nema ravna na širem prostoru, pogotovo ne iz astronomije, i ne morate znati strane jezike, svi će bez problema razumjeti što u njemu piše. Ukratko je predstavljen i sadržaj novog broja koji izlazi iz tiska ovih dana i počet će se distribuirati svojim pretplatnicima u Hrvatskoj već idući tjedan. Nakon što je Saša predstavio Astronomski magazin, Marino Tumpić održao je predavanje na temu Odiseja 2031. Upoznao nas je koji su slijedeći koraci osvajanja svemira, a pogotovo Mjeseca. Saznali smo da je u tijeku nova utrka na Mjesec pod nazivom Google Lunar X PRIZE, da učestvuje puno svjetskih timova te da i Hrvatska ima svoj tim koji u njoj učestvuje, u sklopu tima Synergy Moon. Naravno, riječ je o projektu koji se nalazi na stranicama Astronautike.

Objasnio je kako je to izgledalo nekada, što je sve potrebno da bismo ponovno došli na Mjesec, pokazao nam je kako će to izgledati sljedećih mjeseci i godina. Osim toga, otkrio je Daruvarčanima da u svojem gradu imaju mladog astronoma koji je prvi otkrio promjenjivu zvijezdu u sklopu prošlogodišnjeg programa cLARKe-2010. te da je za to dobio i certifikat od strane AAVSO. Tko prati što se događa na Zvjezdarnici taj podatak zna, a ako vam to nije bilo poznato, slobodno pogledajte o čemu se radi. Nakon predavanja, gost iz Republike Srbije, glavni urednik časopisa Astronomski magazin, dobio je zahvalnicu koju mu je uručio tajnik AD Kumova slama, Antun Boroš. Sutrašnji subotnji veliki astronomski finale u Daruvaru donijeti će neka od iznenađenja pa ne propustite učestvovati u velikoj završnici Deset dana astronomije u Daruvaru.

         

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.