Prva polovica 10DA 2016

Prva polovica ovogodišnjih 10 dana astronomije je za nama. Više o zbivanjima nakon iznenađujućeg otvaranja i uvodnog predavanja Vladimira Paara pročitajte u tekstu.

Četvrtak, 07. travnja 2016. u 09:10 sati 10 Dana Astronomije 2016

2. dan
Predavanje koje je od 19 sati održala dr.sci Davorka Radovčić bilo je vrlo dobro posjećeno i nadasve zanimljivo. Naslov predavanja „Nova vrsta fosilnog hominina: Homo naledi“ nije nam puno značio niti otkrivao prije samog predavanja no nakon sat i pol odličnog izlaganja svima nam je postalo jasno čime se antropologinja Davorka, koja nas je sve osvojila svojim šarmom, bavi te zašto je otkriće nove „stanice“ u razvoju čovjeka bitno. Saznali smo što su to otkrili antropolozi u špiljama Južne Afrike na prostoru koji se naziva Rising Star te kako su zbog skučenosti prostora i prolaza visine od svega 17 cm morali putem oglasa angažirati antropologinje sitnije građe koje su nazvali astronautkinjama. Davorka je bila iznimno zadovoljna odazivom na predavanje, postavljenim pitanjima ali i Daruvarom kao gradom te je izrazila želju da se vidimo i na sljedećih 10 DA 2017. što smo mi spremno prihvatili.
Od 23 sata (iako se dio ekipe zaputio odmah po završetku predavanja) na Petrovom Vrhu nas je očekivao već tradicionalni Star Party. Dobra posjećenost i vedro noćno nebo koje se hvalilo raskošnim brojem zvijezda bilo je razlog da okulari šest teleskopa budu stalno zauzeti. Naravno, uz naše edukatore Alana Jadanića – Lagonde i Saše Nuića – Beorna informacija nije nedostajalo. Beorn je više puta prošarao laserom po prekrasnom nebu kako bi objasnio koja to zviježđa i zvijezde vidimo, kako se zovu, kako su dobila ime itd. Stvarno mu svaka čast jer je pokazao veliku dozu strpljenja ali i znanja te je uvijek bio spreman odgovoriti na pitanja znatiželjnika. Naravno, Beorn se zadnji povukao s Petrovog vrha i to tek u svitanje.

3. dan
Nakon nešto dužeg spavanja nego inače našli smo se na jutarnjoj kavi s našim gostima, jučerašnjom predavačicom Davorkom Radovčić i obitelji Puljak. Razlog tome je sinoćnji Star party na Petrovom vrhu koji je potrajao do ranih jutarnjih sati i to kako za koga, zapravo...
Predavanje prof.dr.sci Ivice Puljka pod naslovom „Odakle dolazimo? Tko smo? Kamo idemo?“ počelo je u 19 sati. Ivica je već dobro poznati predavač u Daruvaru, stoga velik odaziv na njegovo predavanje nije bio iznenađenje. Saznali smo puno toga: od Velikog praska, pa do nastanka Zemlje, civilizacije na njoj i onaj tužan kraj - kraj Zemlje. Saznali smo što su to atomi i da se svi sastojimo od njih i da smo ukratko jedno veliko ništa. Naime, kada bismo svim ljudima na Zemlji oduzeli prazan prostor u atomima stali bi u jednu kocku veličine kocke šećera, iako bi ta kocka bila nešto teža od obične. No najvažnija stvar koju smo saznali jest da ako nam bračni drug nakon sedam godina kaže da nismo ista osoba za koju su se udali/oženili da je to u stvari istina pošto je toliko vremena potrebno da se u nama promjene svi atomi. Tako sam svojoj ženi objasnio da sam to već sedmi ja po redu kojeg je upoznala. Nakon predavanja profesor je odgovarao na brojna pitanja i bio nagrađen dugotrajnim i prije svega zasluženim pljeskom.

4. dan
Dan je počeo podnevnim promatranjem Sunca i sunčevih pjega ispred OŠ Vladimira Nazora koje je za 5. razrede organizirao prof. Denis Singer. Demonstrator je opet bio naš prijatelj Alan Jadanić (demonstrator na Zvjezdarnici Zagreb) koji je imao strpljenja pokazivati Sunce i pjege te odgovarati na brojna pitanja okupljene djece. Demonstrirao je i kako je opasno pogledati kroz dalekozor ili teleskop u Sunce paljenjem papira sunčevim zrakama kroz teleskop. Nakon promatranja Alan i ja smo bili gosti radija Grubišno Polje gdje smo, po našem mišljenju, uspjeli zainteresirati slušaoce za događaje na 10DA i astronomiju općenito.
Od 17 sati, također u osnovnoj školi Vladimira Nazora, za učenike su držali predavanje profesori Josip Prević i Ivan Marko Dežić. Naslov ovog zanimljivog predavanja je bilo „Do Mjeseca i dalje“, gdje su se djeca upoznala s našim Sunčevim sustavom, osnovnim fizikalnim zakonima (prilagođenim za njihovu dob) što je, nadamo se, pobudilo znatiželju budućih znanstvenika.
Zatim nas je od 19 sati očekivalo predavanje prof. Ante Radonića, također jednog od gostiju koji je s nama svih sedam godina i kojeg Daruvarčani vrlo dobro poznaju, čemu je svjedočila puna dvorana. Tema je bila „Od Zemlje do Mjeseca“, gdje nam je Ante detaljno objasnio što je sve potrebno kako bismo se s naše Zemlje otisnuli do Mjeseca, ali i dalje u istraživanje svemira. Mislim da nitko nije ostao zakinut za tehničke karakteristike raketa, putanja letjelica i svega što se upravo sada događa u svemirskoj industriji. Ipak, i mi se možemo pohvaliti da smo Antu obradovali informacijom za koju nije znao. Naš sponzor (svih sedam godina) tvrtka SAB d.o.o iz Daruvara radi neke od dijelova za tvrtku Space X koja se bavi izradom svemirskih letjelica.

5. dan
U 17 sati je u Tehničkoj školi Daruvar počela radionica „Istraživanje Sunca“ po Inspiring Science Education scenariju. Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se sufinancira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP). Učenici su na interaktivan način imali priliku upoznati naše Sunce na novi način. Što su Sunčeva plazma, Sunčev vjetar i korona, kako nastaju pjege na Suncu, što su i kako nastaju Aurora Borealis i Aurora Australis? Samo su neka od pitanja na koje smo tražili odgovore putem multimedijalnih kanala. Na radionici je bilo 20 učenica i učenika, a vodila ju je nastavnica Dunja Županić.
Od 19 sati smo imali priliku slušati veoma zanimljivo predavanje još jednog predavača koji je prvi puta u Daruvaru (kao predavač) - meteorologa Nebojše Subanovića koji se u naš grad dovezao poput zvijezde na Yamahi od 1100 kubika. Nebojša je održao predavanje pod naslovom „Do You (I) Feel Lucky?“ u kojem smo saznali sve o tome kako i kada je nastala Zemlja, njezina atmosfera i koji su to uvjeti bili potrebni da bi nastao život na njoj, te da smo zapravo vrlo sretni da su se uspjeli razviti idealni uvjeti kako bi se razvio život kakvog danas poznamo. Nakon predavanja Nebojša je odgovorio na još niz pitanja publike prije nego smo se uputili na zasluženu večeru.

Toni Boroš
                   

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.