Prva tri dana 10DA

Peti Deset dana astronomije, koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, započeli su u punoj dvorani Hrvatskog doma u Daruvaru (naravno).

Utorak, 25. ožujka 2014. u 15:24 sati 10 Dana Astronomije 2014

Prvi dan (petak)

Peti Deset dana astronomije, koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, započeli su u punoj dvorani Hrvatskog doma u Daruvaru (naravno). U prisutnosti gradonačelnika Dalibora Rohlika, dogradonačelnice Veronike Pilat (ispred suorganizatora), dožupanice Tanje Novotny, dožupana Nevena Alića i Saše Lukića te saborskih zastupnika Vladimira Bileka i Vedrana Babića otvorio je župan Damir Bajs uz prigodno i zanimljivo obraćanje prisutnima. Naravno da smo pripremili i prigodan kulturno-zabavni program koji je, po mojoj subjektivnoj procijeni, uspio zadovoljiti sve posjetioce. Za to zahvaljujemo glazbenoj školi Brune Bjelinskog, učenicima Tehničke škole, Gimnazije i njihovim mentorima. Za ne manje važan ugođaj na domjenku pobrinuli su se učenici Tehničke škole Daruvar, pomoćni kuhari i slastičari koji su oduševili posjetitelje svojim delicijama koje su ne samo bile fine nego i krasno izgledale.
Za šlag na torti prvoga dana pobrinula se astrofizičarka dr.doc. sa riječkog sveučilišta odjela za fiziku Dijana Dominis Prester koja je otvorila niz od devet predavanja svojim predavanjem Svemirsko zračenje visokih energija u kojemnam je objasnila na čemu to ona kao znanstvenica sada radi. Uz niz prikazanih slajdova saznali smo što je znanstvena kolaboracija MAGIC (Major AtmosphericGamm- ray Imaging Cherenkov). Što su Čerenkovljevi  teleskopi nazvani MAGIC jedan i MAGIC dva kojima detektiraju gama-zrake koje dolaze na Zemlju iz dalekih svemirskih objekata, a koji su smješteni na Kanarskom otoku La Palmi u opservatoriju Roque de los Muchacos. Kako je pet tjedana provesti u međunarodnoj ekipi koja na njima radina visini od preko 2400m nadmorske visine. I naravno čemu to sve služi jer mnogim skepticima to izgleda kao nepotrebno trošenje novaca što naravno nije.

Bravo Dijana

 
Drugi dan (subota) 

Započeo je ležerno. Ekipa Ivice Puljka i Zdeslava Benzona iz Splita, koja nas je razveselila svojom brojnošću, posjetila je podrum grofa Jankovića u kojem Vinarija Daruvar čuva veliko blago koje sačinjavaju brojna vrhunska vina koje smo naravno i degustirali. (Naravno ne sva jer tek je dan pred nama). Nakon toga astrofizičar prof. dr. Ivica Puljak i jučerašnja predavačica Dijana razgovarali su sa srednjoškolskim profesorima fizike Bjelovarsko bilogorske županije na njihovom Županijskom stručnom vijeću. Nakon toga u 18 sati stigla je u naš grad svim astronomima amaterima draga ekipa hrvatskog radija drugog programa, emisije Andromeda, Tanja Devćić i urednica Dubravka Družinec. Gđa Tanja je iskoristila priliku da razgovara sa našim gostima i nama organizatorima te da snimi predavanje koje je započelo u 19 sati. Astrofizičar dr. sc. Ivica Puljak  redoviti profesor na FSB –a Split i njegov kolega također doktor (ali ginekologije) pisac i veliki ljubitelj SF-a održali su predavanje pred više od 130 posjetilaca koji su u jednom dahu pažljivo slušali više od dva sata predavanje Pogled u budućnost – Znanstvena fantastika i moderna znanost. Čuli smo mnogo toga ostvarima davno napisanim u SF romanima a danas već i ostvarenim. Tako smo čuli o teleportaciji i što to ona je. Redovito se pojavljuje u svim SF romanima i filmovima, kojim i gdje nam je objasnio Zdeslav, a Ivica nam je uspio objasniti da je teleportacija moguća već danas i da su to uspjeli sa jednom česticom na daljini od 16 km. No tko zna što će biti već sutra. Čuli smo i o nano robotima, još jednoj čestoj temi SF romana što nam je opet lijepo objasnio Zdeslav, a Ivica opet s znanstvene strane objasnio eventualnu stvarnost i korist od toga. Zatim što je kloniranje i dali su današnji 3D printeri početak replikatora-stvaranja klonova. Što je bilo u vremenu od Velikog praska do dugog perioda koje je trajalo čitavih 0,00000000000000000000000001 sekundi (da ima točno 25 nula iza zareza) što se događalo nakon toga i kako će završiti taj naš svemir saznali smo u nastavku predavanja. Sve i još puno toga zbog čega se isplatilo biti na predavanju ovog splitskog dvojca ne mogu prenijeti ovako iz glave ali sve je snimljeno i imati će te priliku čuti i vidjeti. Predavanje je završilo velikim pljeskom prisutnih pa pitanjima za predavače kojih je bilo i nijedno nije ostalo bez odgovora pa opet jednim velikim pljeskom i željom da ćemo imati prilike čuti još koje zanimljivo predavanje dvojca iz Splita.

 

 

 

Treći dan (nedjelja)

Promatranje Sunca isunčevih pjega za koje su bila postavljena tri teleskopa, prekinula je prvo naoblaka pa onda i kiša. Ipak je jedan broj građana uspio vidjeti sunčeve pjege i od astronoma iz Križevaca, Zagreba i Daruvara čuti što su ustvari te mrlje na Suncu i da su i one najsitnije koje vide kroz objektiv, veće od cijelog našeg planeta. Predavanje Ogrena Variole, moderatora-demonstratora u Tehničkom muzeju Zagreb pod nazivom "Osnove razvoja zvijezda" imali su priliku vidjeti i čuti u 19 sati građani i gosti manifestacije. Ogren nam je stručno a pomalo i sa dozom humora objasnio kako od obične prašine nastaju zvijezde i da moramo redovno usisavati i ne gurati prašinu pod tepih jer bi nam se mogla stvoriti neka zvijezdica i eto problema. Što je sve potrebno i koliko vremena da bi započeli nuklearni procesi unutar tako skupljene svemirske prašine da bi uopće postala zvijezda. Da o količini skupljenog materijala ovisi rođenje i život i smrt zvijezde. Što je to Neutronska zvijezda, pulsari i crne rupe mogli smo čuti od Ogrena. Naučili smo što je to HR (Hertzsprung-Russel  1910 god.) dijagram koji je jedna od najboljih sistematizacija zvijezda i služi za definiranje tipova zvijezda. Na kraju pljesak prisutnihi još poneko pitanje za Ogrena i završilo je već treće predavanje. 


 Čekamo vas svakog dana od 19:00 u Hrvatskom domu.

Vidimo se!

Više fotografija s 10DA pogledajte u našoj Flickr galeriji.Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.