Prva tri dana

U slijedećem tekstu pročitajte kako su protekla prva tri dana na ovogodišnjih Deset dana Astronomije.

Četvrtak, 21. ožujka 2013. u 09:50 sati 10 Dana Astronomije 2013

1. Dan (petak, 15.03.2013.)

U 19 sati u Galeriji grada skupilo se poveće društvo kako bi svečano otvorili izložbu Pozdrav s Marsa a time i Deset dana astronomije 2013. Skupilo se tu puno prijatelja Kumove slame iz Zagreba, Virovitice, Bjelovara i naravno iz Daruvara kako bi pogledali što je to Kumova slama pripremila za otvorenje.

Simpatični voditelji programa Helena i Antonio

I počelo je temom iz Odiseje (Tako je govorio Zarathustra) kao himnom DDA. Simpatični voditelji, Helena i Antonio učenici Tehničke škole najavili su predsjednika i tajnika AD Rohlik Davora I Boroš Tonija.
Prvo je predsjednik društva pozdravio prisutne kratkim obraćanjem a potom je tajnik najavio što se to dešava tokom deset dana u gradu Daruvaru, tj. što smo sve pripremili za građane i kako su tekle pripreme DDA.

Predsjednik Kumove slame Davor Rohlik i tajnik Toni Boroš

Nakon toga prisutnima se obratio predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić koji je uz pohvale Astronomskom društvu i manifestaciji koja je već zauzela visoko mjesto na karti zbivanja u Hrvatskoj i šire obećao da će nagodinu biti i suorganizator ove manifestacije.  Potom je izložbu otvorio gradonačelnik Dalibor Rohlik.

Red govorancija; predsjednik HZTK Ante Markotić

Gradonačelnik Daruvara; Dalibor Rohlik

Za dobar ugođaj pobrinula se i grupa Dva puta tjedno koju čine učenici Tehničke škole, zatim zbor škole Rudolf Steiner kao i daruvarski pjesnik Damir Horvat Zacskai pročitavši svoju pjesmu Pogledaj kartu zvjezdanog neba.

Red glazbe; 2 puta tjedno

Zbor Centra Rudolf Steiner

Damir Horvat Zacskai sa pjesmom "Pogledaj kartu zvjezdanog neba"

Poslije svečanog otvaranja, unatoč hladnoći, astronomi su se sa svojim gostima uputili na Star party Petrov vrh gdje ih je dočekala večera i što je njima bilo važnije vedro nebo. Uz postavljene teleskope na temperaturi i do minus devet stupnjeva neki su dočekali i zoru nadajući se snimiti dobru astrofotografiju.

Ugodno druženje na Petrovom Vrhu

2. Dan (subota, 16.03.2013.)

U 19 sati počelo je predavanje u dvorani Hrvatskog doma. Svima poznati počasni član Kumove slame gosp. Ante Radonić, proveo je posjetitelje koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta, kroz sunčev sustav predavanjem pod nazivom Do Jupitera i dalje. Prikazao je što to čovjek radi u svemiru, gdje se sve nalaze letjelice lansirane i prije 15 god.. Što su te letjelice snimile na svom putu od više milijardi kilometara. Asteroidi, komete, Saturn i njegovi prsteni i mjeseci, Merkur, Jupiter i njegovi mjeseci, Pluton i još dalje, sve se moglo vidjeti na slajdovima uz vrlo jasna objašnjenja viđenoga.  Predavač je bio nagrađen velikim pljeskom prisutnih za svoje predavanje koje je trajalo više od sat i pol.

Ante u zanosu predavanja

3. Dan (nedjelja, 17.03.2013.)

Već u jutro u 10 sati bili su postavljena dva teleskopa na glavnom gradskom trgu tik do poznate daruvarske fontane koja ovdje nije bitna jer su teleskopi bili upereni u sunce koje je sa vedrog neba pozdravljalo hladno daruvarsko jutro i učesnike DDA. Mnogobrojni Daruvarčani imali su priliku vidjeti pjegice na obrazu sunca koje su za astronome sunčeva aktivnost. Izbrojili smo i do tridesetak točkica. Netko više, netko manje i svima su članovi društva Kumova slama: Josip, Alek, Dunja i njihov gost Alan objasnili što vide kroz okular teleskopa. A Sunce se pravilo važno i kao pravi maneken izdržalo sva fotkanja i promatranja pa i primjedbe na izgled i sakrilo se iza oblaka tek poslije završetka promatranja.17. Ožujak 2013.
Toni

              

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.