Rezime prva 4 dana

Pročitajte ukratko što se sve zbivalo u prva četiri dana ovogodišnjih 10 Dana Astronomije.

Utorak, 27. ožujka 2012. u 12:42 sati 10 dana astronomije 2012

Prvi dan 23.03.

Za svečano otvaranje Deset dana astronomije i izložbu pod nazivom Putujte s nama - Kumova slama građani su pokazali veliki interes tako da je galerija grada bila popunjena. Prigodni program pripremila je glazbena škola Brune Bjelinskog, učenik Mario Rendić koji je pročitao prigodan tekst Frana Mažuranića. Tea Jakšić sa autorskom pjesmom napisanom za ovu prigodu zaradila je veliki pljesak. Zatim su se prigodnim riječima prisutnima obratili predsjednik i tajnik AD Kumova slama gosp. Davor Rohlik i gosp. Toni Boroš, zatim predsjednik Zajednice tehničke kulture Hrvatske Ante Markotić, zatim dožupan Alen Bašćevan i gradonačelnik grada Dalibor Rohlik koji je Deset dana astronomije i izložbu otvorio.

Drugi dan 24.03.

U subotu; drugog dana, smo slušali jedno vrlo zanimljivo predavanje a da je uistinu bilo tako pokazalo nam je zanimanje građana da postave još koje pitanje na kraju predavanja. Naravno, radi se o predavaču Anti Radoniću koji nam je držao predavanje pod nazivom "Istraživanje Marsa kao tehnološki izazov".
Predavanje o putovanjima na Mars započeo je pričom o trenutačnoj situaciji vezanoj uz raketu Atlas 5 koja je prošle godine započela putovanje prema Marsu, a očekuje se da stigne na Mars 6. kolovoza ove godine. Raketa je visine 58 metara, težine 500 tona, a cijeli program ove ekspedicije ima "težinu" od 3 milijarde američkih dolara. Na Marsu bi se trebalo spustiti južnije od ekvatora u krater Gal, trebalo bi istražiti život ispitujući tlo pomoću specifičnog sustava koji ispituje stijene, a koristi laser, spektograf i plazmu. U nastavku predavanja mogli smo saznati o svim misijama koje su krenule na Mars i uspješno istraživale tu crvenu planetu, kao i o onim misijama koje su imale nesretni završetak. Nepotrebno je i napomenuti da je dvorana bila popunjena do posljednjeg mjesta.

Treći dan 25.03.

Danas treći dan Deset dana astronomije 2012. god. AD Kumova slama organiziralo je promatranje Sunca i Sunčevih pjega sa glavnog gradskog trga, Trga kralja Tomislava.

Promatranje Sunca sa glavnog gradskog trga
Građani Daruvara naročito mladi pokazali su zanimanje za zbivanja na suncu. Promatrali smo Sunce sa dva teleskopa ali se povremeno ipak stvarao red zainteresiranih za promatranje. Veliki teleskop Celestron ni njegov vlasnik Alan Jadanić – Lagonda kao i refraktor APO Kumove slame kojim je upravljao Josip Mesaroš izdržali su sve poglede kroz objektiv kao i mnogobrojna pitanja građana Daruvara.
U 18 sati u restoranu Terasa potpisan je Memorandum o suradnji između dva nacionalna astronomska amaterska saveza. U ime Saveza astronoma amatera Srbije potpisao ga je predsjednik Dragan Radmilović te ispred Hrvatskog astronomskog saveza tajnik Dorijan Božićević. Potpisivanje je (isključivo kao domaćin) nadgledao tajnik AD Kumova Slama; Toni Boroš.

Dragan Radmilović (SAAS) i Dorijan Božićević (HAS) potpisuju Ugovor o suradnji dva nacionalna astronomska saveza.
Sporazum govori o unapređenju popularizacije astronomije razmjenom kako predavača tako i amatera astronoma na takmičenjima, kampovima i radionicama organiziranim u obje zemlje.
Od 19 sati u dvorištu društva mogli smo promatrati noćno nebo kao npr. Veneru, Jupiter, Mars i Saturn kao i različite objekte dubokog Svemira. Moramo vam priznati da smo ugodno bili iznenađeni velikim brojem znatiželjnika. Na sva pitanja, kako mladih tako i starijih odgovarali su članovi AD kumova slama Josip Mesaroš i Toni Boroš Uz pomoć gostiju Dorijana Božićevića koji je i predsjednik AD Leo Brener iz Malog Lošinja i predsjednika Saveza astronoma amatera Srbije Dragana Radmilovića. Bili smo iznenađeni pitanjima djece prvih i drugih razreda koji su došli u pratnji mama i tata. Pokazali su da nisu nimalo nepismeni što se tiče astronomije tako da smo čuli i njihove teorije o Crnim rupama, naprimjer.Moramo zaključiti ovaj treći dan izjavom Tonjeve unuke Franke. Naime raspravljali smo o Sandrinovom predavanju "Jesmo li bili na Mjesecu?" i ona je slušajući sa strane onako, nezainteresirano dobacila: Ako ideš na Mjesec, moraš biti oženjen. „Pa kako to misliš?“ bilo je naše pitanje, Odgovor Franke je: „Pa kako možeš ići na Medeni Mjesec ako nisi oženjen.“

Četvrti dan 26.03

Danas smo imali priliku ugostiti gosp. Romana Brajšu sa geodetskog fakulteta u Zagrebu. Nakon što smo gospodinu pokazali izložbu koju je sa zanimanjem pogledao otišli smo u Hrvatski dom. Gospodin Brajša je u malo poslije 19 sati započeo predavanje pod nazivom "Sunčeva aktivnost i njen utjecaj na Zemlju" pred više od 70 pažljivih slušalaca. Mogli smo saznati mnoge stvari koje se događaju na Suncu i o njihovom utjecaju na Zemlju. Dali su 11 godišnji ciklusi baš točni i da Sunce nije baš predvidljivo. Isto tako da unatoč tome što možemo 12 000 godina unatrag saznati o ponašanju Sunca, mnoge stvari si još ne možemo objasniti. Kao na primjer zašto sunčeva korona ima značajno veću temperaturu nego sama površina Sunca. Poslije predavanja članovi AD Kumova slama zadržali su se u ugodnom i opuštenom razgovoru uz večeru sa gospodinom Romanom.

Toni Boroš


Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.