Što nas očekuje na 10DA 2021?

10 Dana astronomije se vraća nakon duže pauze a što smo sve za Vas pripremili ove godine pročitajte u slijedećem članku gdje predstavljamo ovogodišnji program događanja.

Ponedjeljak, 20. rujna 2021. u 09:32 sati 10 Dana astronomije 2021

Ovogodišnjih 10 Dana astronomije 2021., prvih nakon neželjene pauze uzrokovane epidemijom korona virusa započinjemo svečanim otvaranjem koje će se održati u petak 24.09. sa početkom u 18:00 sati. Nakon kratkog programa svečanog otvaranja posjetioci će imati priliku razgledati izložbu koju nam je ustupio Hrvatski astronomski savez koja prati nit vodilju ovogodišnje manifestacije a to je svjetlosno onečišćenje. U postavljanju izložbe nam je puno pomogao Dorian Božičević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, predsjednik ZTK i AD Leo Brenner sa Malog Lošinja. Fotografija koja krasi ovogodišnji plakat 10DA je upravo sa njegovog podneblja, točnije Čikata.
Nakon kratke pauze nas očekuje predavanje našeg novog sugrađanina točnije novog počasnog građanina Daruvara – Korada Korlevića. Korado zbog poslovnih obaveza nije mogao prisustvovati na zadnjim održanim 10DA 2019. godine i već nam svima veoma nedostaje. Njegovo predavanje sa nazivom „Svjetlosno onečišćenje, od zdravstvenih do astronomskih aspekata” je također posvećeno svjetlosnom onečišćenju i njegovom učinku kako na naše zdravlje, okoliš tako i na širu sliku svijeta u kojem živimo.

Subota, 25.09.
Subotnje jutro nam donosi novi Astro vrtić kojeg vodi naša astro-teta; Dubravka Prević a koji će se održati na glavnom gradskom trgu sa početkom u 10:00 sati. Tema će ovaj puta biti Zviježđa na našem nebu pa se očekuje, kao i svaki puta, velik odaziv onih najmanjih.Predavanje u 19:00 sati će imati dr.sc. Vernesa Smolčić koju smo već imali prilike vidjeti na 10DA 2019. Ove godine će nam Vernesa govoriti o crnim rupama i pokriti sve od opće teorije relativnosti koju je objavio Albert Einstein 1915. godine sve do supermasivne crne rupe u središtu Mliječne staze.

Nedjelja, 26.09.
Nedjelja je predviđena za javna promatranja Sunca od 11:00 sati te noćnog neba od 20:00 sati. Oba će se održati sa glavnog gradskog trga, naravno, ukoliko nam vremenske prilike to dozvole. Naravno, o svakoj možebitnoj promjeni ćemo vas na vrijeme obavijestiti.

Ponedjeljak, 27.09.
Od 2019. do danas mnogo se toga zanimljivog i fascinantnog dogodilo na području astronautike, komercijalnih i ostalih letovi u Svemir, posjeta Mjesecu i Marsu a najbolja osoba da na to sve dočara i detaljno objasni je upravo naš Ante Radonić. Antino predavanje pod nazivom „Astronautika danas i sutra“ na rasporedu je u ponedjeljak 27.09. sa početkom u 19:00 sati.

Utorak, 28.09.
Ante nastavlja svoj posjet Daruvaru sa predavanjima namijenjenim isključivo učenicima pa će tako u 16:00 sati imati predavanje „Elon Musk, Jeff Bezos i svemirski letovi“ a u 17:00 „Povratak na Mjesec“.
Večernje predavanje će imati dr.sc. Darije Maričić sa zvjezdarnice Zagreb kojeg još nismo imali prilike vidjeti u Daruvaru. Njegovo predavanje je pod nazivom „Sunčeve nepogode i svemirska prognoza“ sa početkom u 19:00 sati gdje će nam pričati o izbačajima Sunčeve korone te njihovom utjecaju na međuplanetarni prostor i magnetosferu Zemlje.

Srijeda, 29.09.
Srijeda je predviđena za nove mlade snage AD Kumova slama – Filipa Ileša i Jana Sachera koji će u srednjoj školi za svoje kolege održati predavanje pod nazivom „Kratka povijest budućnosti“.
U 19:00 sati nas ostale očekuje predavanje dr.sc. Borisa Jokića, još jednog debitanta i prvog psihologa na 10DA koji će nam održati predavanje sa zanimljivim nazivom „Na putu do zvijezda - Što djeca i mladi u Hrvatskoj žele postati i vide li se na hrvatskom nebu?“.

Četvrtak, 30.09.
U četvrtak nema klasičnog predavanja na koje smo navikli, ali to ne znači da se ništa ne događa. Naime, u Daruvar se vraća dr.sc. Saša Ceci, jedan od najpopularnijih popularizatora racionalnog i znanstvenog razmišljanja sa instituta Ruđer Bošković. Saša će nam predstaviti svoju knjigu odnosno seriju knjiga Blesimetar koje sačinjavaju kompilaciju tekstova koje je objavio na svom Facebook profilu, blogu i raznim medijima. Prezentacija će se održati u ugodnom ambijentu caffe bara Public uz moderiranje našeg Mate Pejića sa početkom u 19:00 sati.

 
Petak, 1.10.
Posljednji vikend 10DA 2021 je rezerviran za naše kolege i prijatelje iz Astronomskog društva Beskraj predvođene Borisom Štromarom koji će u petak započeti svoju radionicu astrofotografije za sve zainteresirane. Za sudjelovanje nije potrebna nikakva oprema osim dobre volje.
Večernje predavanje u 19:00 je rezervirano za dr.sc. Vibora Jelića koji će nam govoriti o magnetskom polju naše galaksije te objasniti metode kojima se istražuju magnetska polja u našoj galaksiji, na koji način magnetska polja oblikuju međuzvjedanu materiju te najnovije rezultate istraživanja magnetskih polja pomoću radioteleskopa LOFAR.

Subota, 2.10.
Uz radionicu astrofotografije koja se održava cijeli vikend, subota je rezervirana i za one mlađe i još mlađe. Vibor Jelić će održati igraonice i radionice za predškolsku djecu i osnovnoškolce u 11 i 12 sati u Društveno kulturnom centru.
Subotnje večer je rezervirano za još jednog povratnika na 10DA koji je od zadnjeg puta postao i gradonačelnikom Splita – dr.sc. Ivica Puljak. Njegovo uvijek zanimljivo predavanje pod nazivom „Jesmo li sami u svemiru ili nismo? Je li to dobra ili loša vijest?” je na rasporedu u 19:00 sati.

Nedjelja, 3.10.
Posljednji dan ovogodišnjih 10DA završava radionica astrofotografije a večernje predavanje je predviđeno za prijatelja i kolegu Borisa Štromara, jednog od najaktivnijih boraca protiv svjetlosnog onečišćenja u Hrvatskoj. Boris je sa svojom ekipom kolega i suradnika iz AD Beskraj uspio u nakani da se u Hrvatskoj proglasi prvi park tamnog neba na Petrovoj gori. Uz to, dopredsjednik je udruge za zaštitu noćnog neba Naše nebo te inicijator građanske inicijative koja djeluje kroz web stranicu Ekorasvjeta.net te Facebook stranicu Mračna strana svijetla kojoj je cilj upoznavanje javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja. Borisova fotka krasi i ovogodišnji plakat 10DA a njegovo predavanje o borbi sa svjetlosnim onečišćenjem, postignućima i preprekama na koje nailaze je na rasporedu u 19:00 sati.

  

Protuepidemijske mjere na 10DA
Četvrtak, 23. rujna 2021.
Predavači na 10DA 2021
Ponedjeljak, 20. rujna 2021.
5. sastanak projektnog tima
Četvrtak, 13. svibnja 2021.
Naš novi sugrađanin
Utorak, 11. svibnja 2021.
Kalendar događanja
Srijeda, 03. ožujka 2021.