Što očekivati na 10 Dana Astronomije 2013

U slijedećem tekstu možete saznati kakva Vas predavanja, radinoice, promatranja i ostala popratna zbivanja očekuju iz dana u dan, i tako svih 10 Dana Astronomije.

Petak, 08. ožujka 2013. u 23:36 sati 10 Dana Astronomije 2013

1. DAN (petak, 15.03.)
19:00 h - Svečano otvaranje Deset Dana Astronomije uz prigodan program (koji će i meni biti iznenađenje) i predstavljanje izložbe pod nazivom "Pozdrav s Marsa" u Galeriji grada Daruvara.
21:00 h - Star party Petrov vrh – promatranje noćnog neba naravno ako to vrijeme dopusti. Ako ne budemo vidjeli zvijezde gledati ćemo prasence na ražnju a kasnije i na tanjuru. Što bi moj kolega Željko rekao: "Sve dijetalno – samo plodovi svinjca!"  

2. DAN (subota, 16.03.)
19:00 h - u Hrvatskom Domu imate priliku čuti zanimljivo predavanje "Do Jupitera i dalje" koje će održati gospodin Ante Radonić (rođen 1951. u Korčuli), naime počasni član AD Kumova Slama. Na radnom mjestu kao voditelj Planetarija s astronautikom u Tehničkom muzeju u Zagrebu gdje radi od 1972. godine. Poznat je po ukinutoj radio emisiji Andromeda koja se emitirala utorkom na 2. programu Hrvatskog Radija poslije 20 sati. Sada se svim silama trudimo da se vrati na radio. Napisao je preko 300 popularno znanstvenih članaka za razne časopise te održao preko 500 predavanja iz područja astronautike, astronomije i raketne tehnike. Sve nam to garantira izuzetno zanimljivo predavanje jednog od najkompetentnijih popularizatora astronomije.

3. DAN (nedjelja, 17.03.)
od 10:00 sati pa sve do 15 sati naravno ako bude sunčano gledati ćemo kroz teleskope sunčeve pjege sa glavnog gradskog trga.

4. DAN (ponedjeljak, 18.03.)
19:00 h -  sati vjerojatno jedno predavanje na kojem će se tražiti mjesto više a koje će građani Daruvara jedva čekaju jer po četvrti puta na DDA gostuje akademik Vladimir Paar. Ovaj puta je to predavanje pod nazivom "Tesla – znanstveni vizionar". Pa da vas podsjetim tko je on. Rođen u Zagrebu 1942.god. redoviti je profesor na prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Objavio preko 500 znanstvenih i stručnih radova i autor je 21 knjige te niza udžbenika i gimnazijskog programa fizike. Pisati nešto više o akademiku Paaru bilo bi preopširno pa vas zato još jednom pozivam. Dođite ga čuti!

5. DAN (utorak, 19.03.)
17:00 h - u Tehničkoj školi Daruvar biti će vrlo zanimljiva radionica pod nazivom "Fizika u teleskopu" a koju će održati profesorica Nataša Vacka i profesor Josip Prević prva postava AD Kumove slame što se fizike tiče. E, oni će nam objasniti kako to šljaka fizika u teleskopu i kako to mi vidimo npr. Mjesec kao da nam je na susjednom brdu ili pak druge galaksije udaljene i milijune svjetlosnih godina od nas.
19:00 h - vrlo zanimljivo predavanje "Udaljenosti u svemiru" koje će nam održati Ogren Variola. Objasniti će nam ono što mnogi od nas još uvijek ne shvaćaju a to je veličina Svemira i zašto je tako teško putovati svemirom. A tko je Ogren? Zaposlenik Tehničkog muzeja u Zagrebu. Još jedan od značajnih popularizatora astronomije koji širom Hrvatske drži znanstveno popularna predavanja od kojih ćemo jedno čuti. Ovo slijedeće kažu prijatelji astronomi o Ogrenu: „…Rođen 10.09.1966. u Zagrebu. Od kad zna za sebe zanimala su ga istraživanja, a u prvom redu astronomija. Prodao bi dušu vragu da sazna kako taj svemir šljaka. On je po struci elektroinstalater (to je zadnje što mu je upisano u radnu knjižicu, molim). I ne zovite ga da vam promijeni osigurač ako mislite ostat živi. Zna čitat i osobito pisat što je rezultiralo da neke njegove, navodno dobre, članke Danijel objavi na Zvjezdarnici. Već za rana je otkrio (na žalost svoje okoline) da najbolje obavi posao ako se pri tome zabavlja, ludo zabavlja i sad to širi okolo. Sam sebe smatra filozofom što naravno nije vjerodostojno nego subjektivno. …“

6. DAN (srijeda, 20.03.)
19:00 h - opet jedan vrhunski stručnjak u astronomiji koji već četvrti puta drži predavanja na DDA. Ovaj put tema je "Teraformiranje Marsa i Mars kao slijedeća granica". Naravno da je priča o nastanku Marsa i dali ćemo uskoro doći do njega mi kao ljudska vrsta više nitko i ne sumnja. Bar sam ja uvjeren u to. Pa ukratko tko je predavač?
Korado Korlević (rođen u Poreču, 1958. godine), vjerojatno jedan od prvih popularizatora astronomije u Hrvatskoj. Voditelj je zvjezdarnice Višnjan. Otkrio je oko; prema Wikipediji, 947 asteroida te bio su-otkrivač još 110. Tri kometa otkriva sa zvjezdarnice Višnjan.

7. DAN (četvrtak, 21.03.)
19:00 h - Sandrino Požežanec; koji nas je lani oduševio predavanjem "Jesmo li bili na Mjesecu" siguran sam da će nas i ove godine oduševiti sa predavanjem "Znanstveno fantastična stvarnost". Sandrino će nam predočiti sve što je još nedavno bilo samo u SF romanima, danas je naša svakodnevnica. Inače je Sandrino naš susjed iz Virovitice koji pohađa Katoličku gimnaziju a već sutra će biti astrofizičar ili nešto slično. No što god radio siguran sam da će to raditi predano i sa srcem i dušom.

8. DAN (petak, 22.03.)
10:45 h -počinje radionica u Tehničkoj školi Daruvar po nazivom "Misteriji neba" koju vodi naš stari znanac i jedan od onih koji nam je i prvih DDA pomogao pripremiti, Marino Tumpić koji se dokazao da zna zainteresirati mlade za znanost. Inače vodi AD u Vidulinima i piše zanimljive članke koje možete pročitati na Danijelovoj Zvjezdarnici i u Astronomskom magazinu. Naravno sve o astronomiji i oko nje.
17:30 h - radionicu ima profesorica Hedviga Marjanović zbog koje i ja imam ukočene prste na tipkovnici dok ovo tipkam jer se bojim da ću nešto lupiti što ne bi bilo po pravopisu. (srečom tu je Word) Ovo u zagradi je namjerno Č (ne smijem reći tvrdo Č). Profesorica je tu da nas u temi "Astronomski termini" poduči što mi to koristimo ili krivo koristimo u razgovorima o astronomiji. Moram reći da je to meni Blek hole.
19:00 h - predavač je Marino Tumpić, onaj sa jutarnje radionice, i predavanje sa istom temom "Misteriji svemira".

9. DAN (subota, 23.03.)
16:00 h - dočekujemo naše goste na centru grada i onda se hvalimo našim gradom obilazeći park, toplice, dvorac i podrum vinarije Daruvar. U 18 sati navečer jedno novo ime na DDA; Ivica Puljak, ime za koje je već sada u njegovim četrdesetim godinama čuo cijeli svijet. Naime on je sudionik vjerojatno jednog od povijesnih događaja u fizici a to je otkriće novog bozona (Božje čestice za nas koji niš ne znamo) u CERN-u o čemu je i njegovo predavanje u temi "Kako je otkriven novi bozon u CERN-u".
Tko je Ivica Puljak? Diplomirao 1994. god. na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu. Magistrirao 1998. god. na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu te 2000. god. Doktorirao u Parizu na Sveučilištu Pierre i Marie Curie. Sada kažu da živi na relaciji Split – Pariz – CERN. I ja sam mu jako zahvalan da je našao vremena za DDA i Daruvar.
A što studenti kažu o njemu;"Jedan od ponajboljih ne samo profesora, već govornika i motivatora. Malo tko nakon njegovih predavanja ostane ravnodušan. Fundamentalna fizika, jedna od najtežih materija koja postoji na planeti, iz njegovih usta zvuči kao dječja igra. Isto tako, nakon svakog njegovog predavanja osjetim da i ja mogu naučiti i živjeti fiziku. Svi smo fizičari, zahvaljujući profesoru Puljku!"
20:30 h - uz ugašenu javnu rasvjetu i nadam se izloge prodavaonica i svjetleće reklame počinje Star party – Earth Hour kojim se u cijelom svijetu protestira protiv prekomjernog svjetlosnog zagađenja. Svi građani grada moći će promatrati noćno nebo kroz teleskope našeg društva i mnoge druge, naših gostiju. Naravno vedro vrijeme je već naručeno.

10. DAN (nedjelja, 24.03.)
18:00 h - sijelo na Kumovoj slami gdje ćemo razgovarati (tko želi uz Staročeško, a a tko uz Daruvarsku graševinu – maloljetnima sok) o tome zašto je netko tako zaljubljen u SF a netko ga jednostavno ne voli. Dakle tema je "Zašto volim/ne volim SF".

Toni
U Daruvaru 8. ožujak 2013.
Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.