Što očekivati na 10 Dana Astronomije?

U tijeku su finalne pripreme za ovogodišnjih 10 Dana Astronomije, pa smo stoga odlučili svima malo pobliže dočarati tematiku koja će nas pratiti kroz ovogodišnjih deset dana.

Utorak, 20. ožujka 2012. u 12:02 sati 10 dana astronomije 2012

Pozivamo vas sve da prisustvujete predavanjima i događanjima koje smo organizirali za Vas na 10 Dana Astronomije, koji traju od 23.03. do 01.04.2012. godine. Ovdje je i kratak opis programa...

1. DAN
U petak, 23.03. (19:00 sati; Galerija grada „Croatia osiguranje“) Vas pozivamo da prisustvujete svečanom otvaranju izložbe pod nazivom „Putujte s nama – Kumova Slama“ koja je ove godine posvećena Čovjekovom prisustvu u Svemiru i prvim počecima njegovog istraživanja. Uz prigodni program za čiju se atmosferu brinu gosti iz Glazbene škole Brune Bjelinskog iz Daruvara, za Vas smo priredili izložbu fotografija i maketa, astrofotografija (kako naših tako i naših prijatelja). Dođite i zabavite se!

2. DAN
U subotu, 24.03. (19:00 sati; Hrvatski Dom) imate priliku čuti zanimljivo predavanje "Istraživanje Marsa kao tehnološki izazov" koje će održati gospodin Ante Radonić (rođen 1951. u Korčuli) počasni član AD Kumova Slama. Na radnom mjestu kao voditelj Planetarija s astronautikom u Tehničkom muzeju u Zagrebu gdje radi od 1972. godine. Poznat je po radio emisiji Andromeda koja se emitira utorkom na 2. programu Hrvatskog Radija poslije 20 sati. Napisao je preko 300 popularno znanstvenih članaka za razne časopise te održao preko 500 predavanja iz područja astronautike, astronomije i raketne tehnike. Sve nam to garantira izuzetno zanimljivo predavanje jednog od najkompetentnijih popularizatora astronomije.

3. DAN
U nedjelju, 25.03. za sve građane organiziramo promatranje Sunca i njegove aktivnosti u 14:00 sati sa glavnog gradskog trga. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti… Također, navečer, od 19:00 sati iz dvorišta AD Kumova Slama (Preradovićeva 79, dvorište Novogradnje) organiziramo promatranje noćnog neba uz stručna pomoć naših članova. Molimo sve koji imaju bilo kakva pitanja da slobodno dođu, mi ćemo dati sve od sebe da Vam damo odgovor.

4. DAN
U ponedjeljak 26.03. (19:00 sati; Hrvatski Dom) predavanje "Sunčeva aktivnost i njen utjecaj na Zemlju" održati će nam Dr. Roman Brajša, dipl. ing. koji radi na Opservtoriju Hvar koji spada pod Geodetski fakultet u Zagrebu. Njegovi znanstveni interesi su: aktivnost Sunca, globalna struktura, atmosfere zvijezda, spektroskopija i fotometrija. Jedan je od najkompetentnijih stručnjaka za našu zvijezdu Sunce koja je sada upravo u svom razdoblju pojačanih aktivnosti. Skoro svaki dan slušamo i čitamo o opasnostima Sunčeve aktivnosti i sada imamo priliku čuti sve iz prve ruke.

5. DAN
U utorak 27.03. (19:00 sati; Hrvatski Dom) vrlo zanimljivo predavanje "Jesmo li bili na Mjesecu?" u kojem nam Sandrino Požežanac srednjoškolac iz Virovitice koji pohađa katoličku gimnaziju, objašnjava urote vezane uz program Apollo i slijetanje na Mjesec. Razbija niz sumnji o tome dali smo bili na Mjesecu uz predavanje i niz pokusa koje je sam obavio. Vidjeti ćemo na izložbi i makete Apolla i Mjesečevog modula i sve ostalo što mu je bilo potrebno za ovo istraživanje. Nemojte da vas zavara njegova mladost jer on je već provjereni astronom.

6. DAN
U srijedu 28.03. (19:00 sati; Hrvatski Dom) imamo po treći puta u Daruvaru čuti akademika Vladimira Paara (rođen u Zagrebu 1942.god.) koji je redoviti profesor na prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Objavio preko 500 znanstvenih i stručnih radova i autor je 21 knjige te niza udžbenika i gimnazijskog programa fizike. Pisati o akademiku Paaru bilo bi preopširno ali zato znamo da će njegovo predavanje "Svemirski upravljači naše klime" sigurno biti zanimljivo kao i prethodna dva na 10 Dana Astronomije kada se u dvorani doslovno sjedilo i na podu.

7. DAN
U četvrtak 29.03. (19:00 sati; Hrvatski Dom) predavanje će nam održati hrvatski astronom Korado Korlević (rođen u Poreču, 1958. godine), vjerojatno jedan od prvih popularizatora astronomije u hrvatskoj. Voditelj je zvjezdarnice Višnjan. Otkrio je oko; prema Wikipediji, 947 asteroida te bio su-otkrivač još 110. Tri kometa otkriva sa zvjezdarnice Višnjan. Njegovo predavanje "Projekt SETI" možda nam izgleda nepoznato ali radi se o Radioastronomiji i traganju za izvan zemaljskim civilizacijama. SETI kao skraćenica Search for exstraterrestrial intelligence.

8. DAN
U petak 30.03. tokom dana nas očekuju dvije radionice koje će voditi Marino Tumpić i Marcela Rasonja; u 16:00 sati likovna radionica za osnovnoškolce, srednjoškolce i štićenike Centra Rudolph Steiner – Crtanje Svemira. Navečer, u 20:00 sati (točnije, nakon predavanja) isti par organizira radionicu mjerenja svjetlosnog zagađenja u Daruvaru i to na više lokacija, te prikupljanje podataka i objašnjavanje njihovog značenja.Navečer (19:00 sati; Hrvatski Dom) po prvi puta u našem gradu imamo priliku čuti predavanje docentice Dijane Dominis Prester (rođena u Rijeci, 1971. god) zaposlene na sveučilištu u Rijeci. Bavi se prirodnim znanostima – ali ponajviše fizikom i astrofizikom. Njeni interesi su ekstrasolarni planeti, dvojne zvijezde, gravitacijska leća, astrometrija, skupovi galaksija itd.. Nakon što je postala članom PLANET suradnje radila je u opservatorijima u Chile – La Silla, Australija – Tasmania, Hobart. Nedavno je bila dio važnog otkrića hladnog planeta nazvanog OGLE – 2005-BLG – 390Lb. Njeno predavanje "Koliko planeta ima u Kumovoj slami" govori o našim donedavnim zabludama da samo naše Sunce ima planete i da su planete rijetkost u Kumovoj slami, našoj galaksiji.

9. DAN
Subota 31.03. je već po običaju naš najaktivniji dan kada za naše goste astronome organiziramo turističko razgledavanje grada (uz stručnu pratnju), posjet dvorcu grofa Jankovića i Badelovim podrumima i kušaonici vina. Tokom dana nas očekuju i dvije praktične radionice. Prva je Borisa Štromara koji će nam objasniti sve što početnika u astrofotografiji može zanimati. Naravno, ovo je radionica i za ljubitelje „obične“ fotografije jer se može saznati mnogo korisnih informacija. Drugu radionicu vode naš ustaljeni duo Marko Šimac i Vedran Vrhovac sa temom Astrognozija. O čemu se tu radi..? E pa to ćete morati saznati na samoj radionici. :)
Navečer (19:00 sati; Hrvatski Dom) imamo priliku čuti još jednog zaposlenika Tehničkog muzeja u Zagrebu, Ogrena Variolu. Još jedan od značajnih popularizatora astronomije koji širom Hrvatske drži znanastveno popularna predavanja a mi ćemo imati priliku čuti „Pola stoljeća ostvarenog SF-a“. Predavanje govori o više od 50 godina od Čovjekovog polijetanja u Svemir. Koliko je to bilo zahtjevno i kolike su opasnosti vrebale astronaute. Dakle, predavanje je o tomu što je nekoć davno izgledalo kao naučna fantastika danas nam je svakodnevnica. Ovo slijedeće napisali su kolege astronomi o Ogrenu. „… Rođen 10.09.1966. u Zagrebu. Od kad zna za sebe zanimala su ga istraživanja, a u prvom redu astronomija. Prodao bi dušu vragu da sazna kako taj svemir šljaka. On je po struci elektroinstalater (to je zadnje što mu je upisano u radnu knjižicu, molim). I ne zovite ga da vam promijeni osigurač ako mislite ostat živi. Zna čitat i osobito pisat što je rezultiralo da neke njegove, navodno dobre, članke Danijel objavi na Zvjezdarnici. Već za rana je otkrio (na žalost svoje okoline) da najbolje obavi posao ako se pri tome zabavlja, ludo zabavlja i sad to širi okolo. Sam sebe smatra filozofom što naravno nije vjerodostojno nego subjektivno. …“
Nakon Ogrenovog predavanja stvari se sele na glavni gradski trg gdje u sklopu globalne akcije „Earth Hour – Sat za spas planeta Zemlje“ Daruvar gasi svoju javnu rasvjetu te kroz naš ali i mnoge teleskope naših prijatelja pružamo građanima jedinstvenu priliku u promatranju „čistog“ noćnog neba, na takozvanom Star Party-u! Nakon toga događanja se ponovo sele u Hrvatski Dom gdje uz domjenak za goste za SVE građane organiziramo BESPLATNI koncert daruvarskih rock grupa! Dođite svi i zabavite se!

10. DAN
Nedjelja, 01.04. (19:00 sati; Hrvatski Dom) je naš posljednji dan rezerviran za okrugli stol na temu „Jesmo li sami u Svemiru?“. Okrugli stol je namijenjen svima koji imaju nešto reći o toj temi te zato očekujemo što veći broj ljudi. Time i zatvaramo ovogodišnjih 10 Dana Astronomije

Nadamo se da će svatko pronaći po koje predavanje za sebe te da će kao i mi uživati u jedinstvenoj manifestaciji u Svemiru a i šire! Dobro došli!

Toni Boroš i Aleksandar Borojević
           

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.