Svemirski upravljači naše klime (Vladimir Paar)

Ovaj šesti dan deset dana astronomije započeo je akademik Vladimir Paar razgledavanjem postavljene izložbe Putujte s nama – Kumova slama, zajedno sa građanima koji su se tu zatekli kao i kolegama iz Križevaca.

Četvrtak, 29. ožujka 2012. u 16:42 sati 10 dana astronomije 2012

Moram kolege pohvaliti jer su bili i na otvorenju a i predavanja prate skoro svakodnevno. Nakon što su se gosp. Paar i njegova simpatična gospođa koja ga vozi, inače kolegica gosp. Paara, umirovljena medicinarka prof. Rosandić, kako sam shvatio iz razgovora i suradnica na znanstvenim projektima akademika, upisali u knjigu dojmova imali smo vremena za kavicu u kafiću. Poslije vrlo zanimljivog razgovora prof. Prević ih je poveo u obilazak oko dvorca grofa Jankovića te doveo u Hrvatski dom. Moram reći da smo znali da će interes za predavanje biti veliki te smo dodali 50 stolica i tako ukupno imali 156 sjedećih mjesta u dvorani. Unatoč tome još je nekih desetak ljudi stajalo. Akademik je ispunio očekivanja slušalaca i predavanje o utjecaju Svemira na klimu na zemlji bilo je svima zanimljivo. U početku je pokazao na praktičnom primjeru iz svoje kuće kako količina ugljičnog dioksida varira, pa je čak to povezao sa školama u Engleskoj gdje kažu da učenici imaju bolje ocjene na ispitima ako se učionice više provjetravaju zbog manje količine ugljičnog dioksida. Pokazao je da su znanstvenici predvidjeli porast temperature, a mi zapravo u zadnje vrijeme imamo u prosjeku blago smanjenje temperature. Znanstvena predviđanja su kriva jer se prenaglasila uloga ugljičnog dioksida, a zaboravili su mogući utjecaj vodene pare i metana kod efekta staklenika. Analizom debljine leda dolazimo do spoznaje o izmjeni toplih i hladnih doba na Zemlji, prije 17000 godina bilo je hladno ledeno doba, a prije 12000 godina počinje globalno zatopljenje kad je more poraslo za otprilike 140 metara, prema riječima akademika Paara glavni uzrok je gravitacijsko djelovanje Venere, Marsa i Jupitera zbog kojih Zemljina putanja mijenja oblik, jasno ostavljeno je jedno pitanje na koje znanstvenici nisu dali odgovor a to je što bi još moglo utjecati na procese promjene toplih i hladnih razdoblja. Nakon sat i deset minuta predavanja akademik Paar je odgovarao na pitanja iz publike te se predavanje produžilo za još dvadesetak minuta.
Posjetitelji su mali priliku pogledati Jupiter, Veneru, Mjesec i Plejade kroz teleskop društva postavljen odmah uz dvoranu.Ponuđeno počasno članstvo u AD Kumova Slama akademik Paar je sa radošću prihvatio tako da sada uz Antu Radonića, Ivu Josipovića, člansku iskaznicu počasnog člana i to sa brojem 003 ima i akademik Vladimir Paar. Nakon što su akademik Paar i prof. Rosandić otišli za Zagreb nas to nije spriječilo da odemo na palačinke i piće sa dragim nam prijateljima iz Križevaca i iz Virovitice.

Toni Boroš


Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.