Vrhunac 10 Dana Astronomije

Posljednji vikend trajanja 10 Dana Astronomije je po običaju i najinteresantniji. Obilježila su ga 3 predavanja, turistički obilazak grada, posjet dvorcu i vinskim podrumima te Star Party i nezaobilazni domjenak za drage nam goste.

Ponedjeljak, 02. travnja 2012. u 15:56 sati 10 dana astronomije 2012


Subota je započela promatranjem sunca sa Trga kralja Tomislava već u 13 sati. Teleskop su postavili Marino i Josip i Sunce to jest njegove pjege građani su mogli vidjeti. Sve nam je dalo naslutiti da se vrijeme koleba. Zapuhao je jači vjetar i sa zapada su stizali za sada oblačići. Na trg su počeli pristizati i gosti. Marko i Vedran pa zatim Zoran i Gordan pa Ogren, Boris, Marija, Ivan itd. Svi smo se ugodno iznenadili kada se i bračni par Dominis Prester pojavio na trgu. Još su odlučili zadržati se i u obilasku gada sa stručnim vodičem Turističke zajednice gđom. Ivanom Plažanin Vuković.Tako je grupa od dvadeset pet ljudi krenula u obilazak i upoznavanjem našeg grada a Boris Štromar prema Hrvatskom domu gdje se održala radionica o astrofotografiji. Zatim odmah nakon toga i druga radionica o astrognoziji to jest snalaženju na noćnom nebu među zvijezdama to jest zviježđima. Najstručniji su sigurno u tome Marko Šimac koji nam je već i prije u Daruvaru održao interesantna predavanja i Vedran Vrhovac također predavač sa prethodnih 10 Dana Astronomije.

Za to vrijeme nas tridesetak uživali smo kušajući fina vina u podrumu grofa Jankovića. Sve o vinima ovoga našega kraja rekla nam je gđa Suzana; vrsni enolog i zaposlenik Badela 1862 koji nas je ugostio.Morali smo malo i pričekati da radionica Vedrana i Marka završi, tako da je predavanje Ogrena Variole; zaposlenika tehničkog muzeja u Zagrebu, počelo tek oko 19:30. No isplatilo se čekati tako da smo u predavanju "50 godina ostvarenog SF-a" ili 50 godina čovjeka u Svemiru naučili mnogo toga. Na vrlo simpatičan način predavač nam je pričao o osvajanju svemira korak po korak. Od Gagarina do najnovijih koraka.Na žalost našu, a još više i građana grada Daruvara, oblaci su prekrili nebo i bez obzira što smo postavili jedan teleskop ništa se nije moglo vidjeti na nebu. Ni ples za rastjerivanje oblaka nije pomogao. Javna rasvjeta je ugašena i ovim putem zahvaljujem svima koji su reklame i rasvjetu u izlogu pogasili. Bilo je i par njih kojima je profit iznad svega a planeta Zemlja i akcija Jedan sat za planetu zemlju, zadnja rupa na svirali. Ali time su pokazali svoju razinu osviještenosti, da se lijepo izrazim. Zato smo sa gostima otišli do galerije gdje smo ugodno čavrljali uz majstorske astrofotografije. Zoran i Gordan su raspravljali koje su fotografije najbolje i Gordan je apsolutnog pobjednika vidio u sedam radova nekog tipa iz Međimurja. Naravno Gordana Bartolića, to jest sebe. Naravno da se šalio ali moje je mišljenje da u svakoj šali ima istine. Njegovi radovi su sigurno u vrhu hrvatskih astrofotografa. Vratili smo se svi u Hrvatski dom gdje je priređen domjenak za sve učesnike i goste a koji su nam omogućili naši sponzori kojima ovom prilikom zahvaljujem.

Toni Boroš

        

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.