Zablude o smaku svijeta

Današnja tema posljedica je sve većeg utjecaja kvaziznanosti i samoproglašenih "stručnjaka" koji posljednjih godina šire lažne i neistinite tvrdnje o skorom "smaku svijeta" kako to oni vole reći. Iako smo već preživjeli mnoge "smakove svijeta", ipak smo još uvijek ovdje i prkosimo svim takvim najavama.

Ponedjeljak, 21. ožujka 2011. u 10:36 sati 10 dana astronomije 2011

No, puno ljudi, što zbog neznanja, što zbog (i)racionalnih strahova, osjeća nekakvu nelagodu kada čuje da nam prijeti ovakav ili onakav "kraj svijeta". Pravi odgovor na te strahove može dati jedino znanost pa ne čudi da je dvorana u daruvarskom hotelu Termal, bila puna do kraja i svi su željeli čuti što mladi znanstvenik Marko Šimac, ima reći o tome. I nije ih razočarao. Od samoga početka, stvari je postavio na svoje mjesto kako nitko od prisutnih ne bi imao dvojbe o tome kakvo je to predavanje i što će se na njemu moći čuti. Iako Marka poznajem već godinama, svakodnevno se družimo na AstroForumu i nije mi strano njegovo razmišljanje, a i autor je puno zanimljivih i poučnih tekstova na Zvjezdarnici, nikada ga nisam imao prilike vidjeti u ulozi predavača. Stoga sam sa zanimanjem pratio njegov nastup u toj ulozi. I znate što? Ostao sam PAF! Predavanje je bilo tako dobro odrađeno da se odmah vidjelo da Marko ima jako puno iskustva u tome, a drži desetak različitih tema na raznim predavanjima iz znanosti. Jedna od njih je i ova današnja.

Objasnio je udar asteroida u Yukatan koji je izazvao izumiranje dinosaura i usporedio ga s asteroidom 99942 iz čega se vidi da je potonji vrlo malih dimenzija i koji ne može izazvati takve posljedice u srazu s našim planetom. Na kraju je spomenuo super vulkane, a kao najpoznatiji je onaj u američkom nacionalnom parku Yellowstone koji je zadnji puta bio aktivan prije 640.000 godina i da niti tada nije bilo velikih izumiranja. Osvrnuo se i na aktivnost Sunca i pojasnio zašto nam od njega ne prijeti ikakva globalna opasnost, kao i da je Sunce vrlo stabilna zvijezda koja ne može iznenada sama od sebe eksplodirati i uništiti život na Zemlji. Tu su i klimatske promjene koje nisu ništa neobično samo po sebi, ali je skrenuo pozornost na pojačane ekstreme u klimi Zemlje, pa objasnio da niti to ne može izazvati "smak svijeta", baš kao niti napad vanzemaljaca koji bi bili u stanju prijeći nevjerojatne međuzvjezdane udaljenosti i istrijebiti nas. Pokazao je i da sve velike svjetske epidemije nisu uspjele uništiti čovječanstvo te da se čovjek pokazao kao izuzetno prilagodljiva vrsta i kao takva je jedina koja je uspjela doći do stadija razvoja da može sagraditi civilizaciju kakvu danas poznajemo.

Minerali, fosili, meteoriti
Zaključak je da ne postoji ništa od onoga s početka priče, a što bi bilo istinito. Uostalom, preživjeli smo već puno "smakova svijeta", a da ih nismo ni bili svjesni. Pobornici tih scenarija, i dalje će izmišljati nove i nove, no jedini način da im ne nasjedamo je bolje upoznavanje sa znanošću jer znanost je jedina koja je u stanju objasniti kako svijet oko nas zaista funkcionira. Sve drugo je neozbiljno i nevrijedno trošenja vremena, koje svoje plodno tlo nalazi upravo kod ljudi koje ne zanima znanost, niti se žele obrazovati. Takvih je jako puno i oni redovito postaju žrtve pseudoznanosti i pseudoznanstvenika koji nikada ništa nisu u stanju dokazati. Da je Marko bio više nego jasan, pokazalo se na kraju predavanja, nakon kojega mu je bilo upućeno samo pitanje u vezi jednog pojašnjenja. Dobio je gromki pljesak prisutnih Daruvarčana koji ni danas nisu iznevjerili očekivanja organizatora ovoga predavanja.

No, tu nije bio kraj, Marko je kao pasionirani ljubitelj minerala, donio sa sobom nekoliko svojih primjeraka fosila, minerala i meteorita te posjetiteljima pokazao kako oni izgledaju, objasnio kako su nastali i pozvao ih da ih razgledaju. Tu su ljubopitljivi Daruvarčani bili zaista posebno zainteresirani i postavljali su Marku mnoštvo pitanja na koja im je strpljivo odgovarao. Naravno, ta je tema bila najzanimljivija opet onima mladima, učenicima, ali i odraslima koji su ih fotografirali sa svih strana i svi su htjeli na trenutak u ruci držati "kamenje" staro stotinama milijuna godina. Marko im je udovoljio i svi su primjerci uspjeli "preživjeti smak svijeta" putujući iz ruke u ruku i ostati cijeli i na broju. I što još reći na kraju osim, Daruvar je ugostio još jednoga impresivnog mladog znanstvenika, koji će ovaj puta samo kao gost, ponovo gostovati u Daruvaru u četvrtak, 24.03.2011. godine na predavanju Vedrana Vrhovca.
       

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.