Zadnja 4 dana na 10DA

Priveli smo priču kraju. Nakon odličnih 10 dana došao je i trenutak da zatvorimo sa PEDESETIM danom astronomije u Daruvaru.

Ponedjeljak, 31. ožujka 2014. u 22:28 sati 10 Dana Astronomije 2014

Sedmi dan (četvrtak)

Već u 17 sati profesor Josip Prević  i učenica Tonka Vacka održali su radionicu u Osnovnoj školi kojoj je tema bila Teorija velikog praska. Da bi to učenicima objasnili bilo im je potrebno i dvadesetak balona i desetak ravnala i naravno jaka pluća. Tako su učenici shvatili kako se svemir širio napuhujući balone sa obilježenim točkicama koje su predstavljale galaksije.


Pažljivi slušaoci

U 19 sati već je dvorana Hrvatskog doma bila puna do posljednjeg mjesta. Po peti puta u Daruvaru predavanje je držao Korado Korlević koga nikome ne treba posebno predstavljati. Ovaj puta predavanje je imalo naziv Zvjezdane staze – sljedečih 2,75 milijuna godina. Korado nam je pričao o propastima civilizacija i kultura kao što su egipatska, helenistička, majanska i drugih koje su propale nakon svog procvata i što je tomu bio razlog.


Korado Korlević

Pričao nam je o mogućim scenarijima propasti naše civilizacija koja je neminovna ali ipak postoji više scenarija. Kao bi se to ljudi otisnuli u svemir,onako ozbiljnije, gradeći ogromne svemirske brodove u orbiti oko zemlje pomoću materijala od asteroida i praktički printajući dijelove same letjelice. Naravno da bi to bili generacijski brodovi bez obzira koje pogone imali. Jest da je predavanje bilo malo pomalo deprimirajuće na što je Korado rekao da ima i crnjih predavanja ali uz dugotrajni pljesak prisutnih i mnoga pitanja bilo je to jedno od najdužih i najzanimljivijih predavanja. ( Sada upravo organiziram grupnu psihoterapiju jer smo svi u depri na spomen kraja civilizacije već 2030 godine)

Osmi dan (petak)

Uz najavu Marina već u 9sati prije podne da kuri na 39 celzija i da ne zna dali da krene,dan mi jepočeo prekrasno. Ipak na nagovor i obećanje da ću mu organizirati hitnu krenuoje na put do Rijeke gdje je ukrcao Gregora pa za Daruvar. Daruvar diže iz mrtvih to sam znao ja ali sada zna i Marino, u 19 sati je započelo predavanje. 

Marino i Gregor

Gregor Srdoč kojem je kao najava bio Marino Tumpić za počeli su predavanje pod nazivom Potraga za promjenjivim zvijezdama. Mogli smo saznati kakve to sve zvijezde čudne „žive“ u svemiru i kako je to Gregor otkrio već više od 4000 promjenjivih zvijezda. Kako bi svatko od nas pomoću podataka koji su dostupni na internetu mogao pronaći koju promjenjivu zvijezdu i biti upisan u povijest kao otkrivač jedne zvijezde u svemiru.

Deveti dan (subota)

10 sati - Dan je započeo postavljanjem izložbe Astro Expo. Bilo je učesnika koji su samo izložili opremu a bilo je tu i eksponata koji su bili na prodaju.

Sandrinove makete
Učenici Tehničke škole izložili su i dva opaka robota vlastite izrade, Sandrino je izložio na prodaju hrpu maketa teleskopa, Nenad ne složene makete aviona a bilo je tu i teleskopa i dijelova opreme. Uglavnom za prvi puta smo zadovoljni a i tržilo se ponešto.
Dag postavlja štand

17 sati - Posjet Daruvarskojpivovari najstarijoj pivovari na Balkanu koja posluje na istom mjestu od prvogdana početka proizvodnje, gdje nam je Krešo pričao o pivu onako zaljubljeno kaošto mi znamo pričati o zvijezdama. Naravno da smo i degustirali daruvarsko pivotokom obilaska proizvodnih pogona.

Hvala Kreši Mariću na naučenom o pivu

19 sati - Zadnje predavanje u ovogodišnjim 10DA održao je naš najmlađi predavač. Sandrino. Sandrinu Požežancu izVirovitice, učeniku gimnazije, je ovo već 3. predavanje na Deset danaastronomije u Daruvaru tako da ga Daruvarčani i svi astronomi amateri već poznaju i znaju da će biti zanimljivo.

Sandrino Požežanac

Ovaj puta je tema bila Zvjezdana mitologija. Saznali smo sve o Perzeju ratniku sa letećim sandalama, Kasiopeji mami Andromede, Andromedi kćeri, Cefeju ocu, Orionu najboljem lovcu i njegovim psima Siriusu i onom drugom manjem, Škorpionu koji tjera Oriona preko neba i koji mu je došao glave piknuvši ga u petu i koliko u sve to ima umiješane prste Zeus koji se baš nije proslavio svojim božanskim statusom već je bio osvetoljubljiv pa i promiskuitetan i nimalo „božanski“.

Još Sandrino nije završio predavanje na trgu su postavljeni teleskopi i upereni u nebo. Točno u 20 sati ugašena je gradska javna rasvjeta u sklopu akcije Earth Hour kojoj se pridružilo preko 50 gradova u Hrvatskoj. Građani su imali priliku pogledati kroz teleskop i pogledati Jupiter i njegove šare i Crvenu mrlju na njemu. Malo pred paljenje rasvjete izvirio je i Mars iznad krova i zamolio da se i njega malo pogleda. Sve što ih je zanimalo zainteresirani su mogli saznati od Saše(Beorna), Ivana iz Koprivnice, Aleka iz našeg AD-a i još mnogih prisutnih astronoma amatera koji su nesebično dijelili svoje znanje o svemiru.

Ivan iz Koprivnice (promatra se Jupiter i njegovi mjeseci)

Naravno da ekipa forumaša sa Zvjezdarnice com nije mogla odoljeti prekrasnom noćnom nebu koje se pokazalo u svoj svojoj ljepoti te je otišlo na Petrov vrh nedaleko od Daruvara snimitikoju fotku nebeskih objekata koji su ih mamili iz beskonačnosti. Mi ostali otišli smo uživati na domjenku priređenom za kraj 10DA više kao gastronomi a manje kao astronomi uz druženje do kasnih ili bolje rečeno ranih sati. Svi prisutni kojih je bilo iz Zagreba, Rijeke, Vidulini (ne Vidulina), Omišlja, Koprivnice, Varaždina, Čakovca, i još možda nekih mijesta koje sam zaboravio pa se ispričavam, obećali su da se vidimo dogodine na šestim Deset dana astronomije u Daruvaru.
Duboka meditacija nakon večere
Duboka meditacija nakon večere

PEDESETI dan (nedjelja)

18 sati - Završno sijelo pod nazivom Čovjek u Svemiru – jučer, danas, sutra… imali smo mi članovi AD kumova slama i naša dva vjerna prijatelja iz Virovitice Danijel i Sandrino. 

Ljubica i Tanja

Naravno da je glavna tema bila proteklih 10DA koje smo analizirali dan po dan.Pokušali smo naći što je moglo biti bolje i zaključili da će šesti 10DAastronomije sigurno biti ako bude nas i biti će još bolji.

Vidimo se dogodine!!!


 

Više fotografija s 10DA pogledajte u našoj Flickr galeriji.


                     

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.