Gluma - stvaranje iluzije

U okviru Amaterskog kazališta Daruvar i ovog petka nastavlja se s trećom besplatnom edukativnom radionicom na temu „Gluma-stvaranje iluzije“ s početkom u 19 sati u Društveno-kulturnom centru.

Petak, 30. srpnja 2021. u 12:28 sati Projekt revitalizacije

Naime, na radionici koju vodi predavač Denis Brkić, govorit će se o glumačkom pozivu da glumac kao osoba koja se uživljava u određenu ulogu mora „prevariti“ publiku, odnosno stvoriti iluziju stvarnoga života i određene situacije u koju će publika povjerovati. Riječ je o predavanju uz sudjelovanje publike koja uvijek može pitati, pokazati nešto ili dati neki primjer. Dakle, uz teorijski dio, sudionici na radionici će u nekoliko modaliteta raspoloženja čitati sekvence teksta pa tako vidjeti kako gluma funkcionira.

- Radionice su osmišljene da budu zabavne i zanimljive. Nema suhe i puke teorije, nego je to isključivo interakcija s publikom i ljudima s puno primjera. U kolovozu nećemo imati radionice, a onda od rujna krećemo s radionicama s aktivnim uključivanjem sudionika. Oni će isprobavati tekstove, vidjeti na koji način se oni pišu te ćemo podijeliti uloge - kaže nam Denis Brkić, voditelj radionica.Važno je naglasiti da ovakva vrsta glume mora biti što bliža stvarnom životu, a inzistira se na tome da se točno odradi sve kako treba uz eventualnu improvizaciju. Inače, drže se teksta, ali je svakom glumcu dana sloboda da i sam kreira i doda neke stvari u svojoj ulozi.

- Sve zainteresirane nastojimo priučiti da budu što realniji i što stvarniji te je vidljiv skroman odaziv. Zainteresiranost za radionicama je shodna ljetu, ali svi koji dođu su jako zadovoljni. Dolaze nam i obitelji s djecom koji aktivno sudjeluju i oduševljeni su radionicama jer ono što je iz knjiga dosadnije za čitati, mi približimo na zanimljiviji način. Radionice služe i da prikupimo neke potencijalne buduće kadrove za neke nove uloge - rekao je Brkić i dodao da je ukupno dvanaest radionica, koje će trajati sve do travnja iduće godine.

Radionice su odvojene, svaka za sebe pa tako nije potrebno dolaziti na svaku, a i novi zainteresirani glumci uvijek se mogu prijaviti.- Ako bilo tko želi doći, može se slobodno priključiti, bez ikakve obveze. Radimo u opuštenoj i ugodnoj atmosferi te se držimo propisanih epidemioloških mjera. U međuvremenu mi kao amatersko kazalište pripremamo predstavu „Slavonijo moja diko“ koja bi trebala biti gotova početkom prosinca. Riječ je o autohtonoj slavonskoj predstavi na slavonskom jeziku i govoru, na ekavici i ikavici iz kraja Belišća i Valpova. Naši su glumci Daruvarčani zaista izvanredni. Uspjeli su savladati tamošnji način govora. Pozivamo muškarce koji žele glumiti, a imaju više od 25 godina da nam se jave jer nam baš trebaju muške uloge - poziva Denis Brkić.

Tekst preuzet sa MojPortal.hr

  

6. sastanak projektnog tima
Petak, 24. rujna 2021.
Astrovrtići u društveno-kulturnom centru
Srijeda, 08. prosinca 2021.
Plesne radionice
Petak, 18. lipnja 2021.
Mirovina nije za mirovanje
Četvrtak, 11. ožujka 2021.
Foto radionice
Srijeda, 07. travnja 2021.