Gostovanje u Križevcima

AD Kumova Slama je u nedjelju 22.4.2012. godine gostovalo u Križevcima gdje je lokalna astronomska udruga Perzeidi povodom dana grada Križevaca organizirala promatranje Sunca te predavanje na temu Sunca i njegove aktivnosti i utjecaja na Zemlju.

Ponedjeljak, 23. travnja 2012. u 10:52 sati Aktualnosti

Na poziv naših prijatelja iz Perzeida na put se uputio trojac AD Kumova Slama u sastavu Antonija Antunović, Josip Mesaroš i Aleksandar Borojević. Naime, sa velikim smo zadovoljstvom odgovorili na zamolbu da našim znanjima (čitaj: teleskopom) dođemo pomoći astronomskoj udruzi Perzeidi u promatranju Sunca i noćnog neba. Prijatelji iz Perzeida su naši već ustaljeni gosti na 10 Dana Astronomije, pa donošenje odluke o odlasku nije bilo upitno, rado smo se odazvali. Naime, Križevci obilježavaju dane grada te u velikom broju manifestacija koje sam Grad organizira svoje mjesto su našli i Perzeidi koji su povodom Dana planeta Zemlje, a u sklopu obilježavanja Dana grada, organizirali predavanje mladog apsolventa fizike na zagrebačkom PMF-u; Andreja Dundovića na temu „Sunce i njegov utjecaj na život na Zemlji“.
Trojac (Antonija, Josip i Aleksandar) je krenuo iz Daruvara nakon prijeko potrebne kave oko 10 sati ujutro praćen divnim i čistim plavim nebom. To spominjemo, jer kako je put odmicao tako se naoblaka povećavala da bi u Križevce stigli praćeni vjetrom i kišom koja je samo čekala da počne. Nakon kratke okrijepe našli smo se sa našim prijateljima iz Perzeida te smo produžili do glavnog gradskog trga gdje smo postavili teleskope u očekivanju pojave Sunca. Sva sreća da smo bili u blizini natkrivenog dijela trga jer je u roku 15-ak minuta se nebo otvorilo te narednih pola sata izlilo kiše koliko naš Daruvar nije vidio u zadnjih tjedan dana. No, naša volja nije nestala, te smo uz neprestano provjeravanje aktualnih satelitskih slika konačno dočekali veća sunčana razdoblja koja su na ulice grada izvukla i Križevčane koji su rado bacili pogled na Sunce koje je tog dana bilo veoma aktivno.
Nakon par sati promatranja, uputili smo se na zasluženi ručak i druženje u očekivanju zanimljivog predavanja mladog fizičara Andreja Dundovića o Suncu koje se održalo u solidno popunjenoj gradskoj vijećnici. Plan nam je svima bio da nakon predavanja organiziramo promatranje noćnog neba gdje bi se također gasila javna rasvjeta na trgu, ali nažalost vrijeme nam ovaj puta nije išlo na ruku te kiša nije prestajala padati. Stoga smo promatranje pretvorili u druženje! Nakon dva sata druženja gdje je svakih 10-ak minuta netko izlazio van iz kafića da baci oko na nebo (nažalost neuspješno) trojac se uputio kući, uz obećanje da ćemo se vratiti, ako ne ranije, onda na križevačko Spravišće. Do onda bih još jednom zahvalio prijateljima iz Perzeida na domaćinstvu i ugodnom druženju te ih pozdravio do idućeg viđenja!

Aleksandar Borojević

         

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.