In memoriam Nenad Šironja

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.

Ponedjeljak, 01. svibnja 2017. u 22:51 sati Aktualnosti

Kad sam jednom za potrebe radijske emisije pitao Nenada o njegovoj strasti prema avionima, ovako mi je odgovorio: „Čovjek je uvijek imao želju da leti, pa se to malo preslikalo i na mene. Veliko je nebo i neodoljiv je njegov zov, a najbolje je to definirao izvjesni filozof imenom Grunf, koji je rekao: Tko leti, vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti -- ne vrijedi." 
To je bila emisija koja je trebala predstaviti kolekcionara, odnosno Nenadov hobi -- skupljanje i slaganje maketa zrakoplova, a umjesto toga dobili smo uzbudljivu i zanimljivu jednosatnu priču o glazbeniku i arhitektu, modelaru i pasioniranom čitatelju, kvizomanu i privatnom poduzetniku, ljubitelju devete umjetnosti, ali i sedme i nekih drugih i formule jedan, i o vjesniku bunta i otpora.


Od prve slike koju o njemu u životu pamtim, one iz sredine osamdesetih, kada je prolazeći gradom onako visok i krakat, kuštrav i razbarušen, svojim zaraznim osmijehom širio dobro raspoloženje, bilo mi je jasno da je to dečko koji obećava, ali naše je druženje počelo tek puno kasnije. A bilo je intenzivno i raznovrsno, pa smo čak zajedno i rekreativno igrali mali nogomet; on kao sjajni branič i napadač, dribler i golgeter, a ja uspješan jedino na poziciji lijevog smetala. Ali, ipak.
U međuvremenu je nakupio dosta staža kao punopravni i kao pridruženi član više daruvarskih rock grupa. On sam o svom doprinosu skromno kaže „Nemam ja visoko mišljenje o svojoj svirci, ali imao sam sreće da sam naišao na ljude koji su tu nešto značili," no, svjedoci smo da je i to odradio krajnje pošteno i dobro. Glazba je bila njegov nedjeljiv dio, pa je još lani rasturao na after partyjima Deset dana astronomije, tamburajući po gitari do ranih jutarnjih sati.
A kad bi svoj moćni rokerski glas upregao u kola interpretacije tradicionalnih pučkih napjeva, dobili ste jedinstvenu pjevačku skupinu, gotovo bih rekao obiteljski projekt čuvanja baštine. Vokalna grupa srpskog kulturnog društva Prosvjeta imala je preko stotinu nastupa i čvrsti je jamac otimanja od zaborava jednog posebnog lokalnog načina pjevanja, ali skoroj desetoj obljetnici rada grupe Nenad nažalost neće dati svoj obol.
Iako je rock glazba njegov prvi izbor a hard rock najdraži žanr, duboko je poštovao i klasiku, i kantautore i šlagere, i narodnu pjesmu, a najdraža od svih bila mu je ona koja kaže:
Kad u borbu ja polazim
i zeleno polje gazim
U mnoge je borbe polazio i sve ih odreda dobivao -- na ovaj ili onaj način, sve osim ove zadnje, pa i u njoj je do posljednjeg trenutka vjerovao u pobjedu i sve do srijede kovao planove za budućnost. Vezane uz arhitekturu, uz avione i astronomiju, uz glazbu, napokon i uz gradsko vijeće Srpske nacionalne manjine, kojem je u ovom mandatu bio predsjednik.


Štogod da je radio unosio je u to cijelog sebe i ostavio dubok trag, a najdublji ipak u astronomskom društvu Kumova slama, koje je poslužilo kao poligon na kojem je demonstrirao raskošnu paletu svojih talenata, od kreiranja zaštitnog znaka udruge, do projektiranja zvjezdarnice, koja će možda jednog dana nositi njegovo ime. Bio je jedan od osnivača društva a na vlastiti zahtjev dobio je člansku iskaznicu s brojem 007. To je simbolično upućivalo na još jednu njegovu ljubav -- film, a imao je još jednu sličnost sa slavnim tajnim agentom. Na jednak je način, naime, naručivao svoje omiljeno piće. Kao što je Bond govorio Votka-martini, protresen, ne promiješan, tako je Nenad naručivao: coca colu, iz gajbe, bez čaše.
A što smo se coca cole napili! I, naravno, piva. Puno smo puta sjedili i pretresali naše posve nevažne, ali vraški dobre teme, i stalno su nas prekidali telefonski pozivi, na koje je on odgovarao lakonskom rečenicom: tu sam na jednom važnom sastanku, nazvat ću kasnije. Iz nekog razloga Nenad je veoma cijenio moj sud, pa je htio čuti kakav je bio nastup pjevačke grupe i kako je ispao govor na proslavi Spasovske nedjelje. I nekritički mi je vjerovao. Čak sam ga nekoliko puta uspio nagovoriti da kuša neka dobra nova piva, i on ih je iskreno hvalio, ali se uvijek vraćao svom jedinom piću. Coca coli, iz gajbe, bez čaše.


Još nam je nešto bilo zajedničko -- nosili smo golemi suvišni teret beskorisnog i savršeno nepotrebnog znanja, koje smo obojica, on malo prije, ja malo kasnije, iskoristili u televizijskom kvizu, te smo jedan drugom kao jocker zovi pomogli u osvajanju jednakog iznosa. I to lijepog. 
A kad je pričao o tom iskustvu nikad nije bajao o izazovu i želji da testira svoje intelektualne sposobnosti, nego bi iskreno priznao: „Nisam ja imao potrebu za viteštvom, nadigravanjem i dokazivanjem, ja sam imao potrebu za zatvaranjem financijske konstrukcije za kupovinu kuće, da se može uzeti manji kredit."
„Mozak nemamo samo zato da nam bude geviht kad ronimo, nego bismo trebali malo njime i razmišljati," rekao mi je Nenad opisujući jedan svoj drugi podvig, koji je sam nazvao akcija stadion. Sudjelovao je, naime, na natječaju za preuređenje gradskog trga na kojem je njegov rad nagrađen otkupom. Ali, kad je shvatio da koncept preuređenja trga ništa ne valja, zaključio je da ne može dopustiti da se u tome koristi njegov rad, pa je lijepo iznos otkupa vratio u gradski proračun, ušuljao se u dvoranu gdje su bili izloženi nagrađeni radovi i pod okriljem dana skinuo sa zidova svoje crteže i -- odnio ih u nepoznatom pravcu. 
Za mladog arhitekta, koji mora dobiti dovoljno posla da svaki mjesec isplati plaću svojim radnicima, to nije bio nimalo mudar potez, jer je zbog njega završio na sudu i zamjerio se moćnom naručitelju projekata. 


Ali Nenad nije mogao protiv sebe. Nije mogao, ni htio, iznevjeriti i izdati svoje ideale. Govorio je da će radije zatvoriti ured, nego imati posla s muljatorima. „Ja muljati neću," odrješito bi iznosio jednostavni životni kredo svojoj radnoj ekipi. Maja, Željko i Zoran također će nastaviti tako, jer si im svojim primjerom dokazao da je to jedini ispravan put. 
To poštenje i otvorenost, želja da nešto učini ondje gdje nitko nije prorok, u svom tamnom vilajetu, te naivno vjerovanje da se nešto može promijeniti, odveli su Nenada u još jednu avanturu -- na lokalne izbore na čelu nezavisne liste, okupljene oko svojedobnog prosvjeda roditelja vrtićke djece. Dotični nastup u izbornoj utrci donio je Listi nula mjesta u Gradskom vijeću, ali nije pokolebao našega junaka u namjeri da oj, ostane svoj, da i dalje bude buntovnik, bez obzira na razloge, da bude drzak, prkosan, nesalomljiv i vjerojatno zauvijek ostane izvan kruga onih koji odlučuju o raspodjeli društvenog bogatstva.
Upravo posljednjih mjeseci ponovo se zagrijao za politiku i uključio se u stranku baš po svojoj mjeri -- poštenu i pravednu, pa još i pametnu, ali s malo izgleda na ozbiljniji uspjeh. Međutim, nije dočekao sastavljanje izbornih lista. A kad smo se posljednji puta sreli, na daruvarskim danima astronomije, što je ujedno bio i njegov posljednji izlazak u javnost, iako nije izgledao dobro i dalje je zvučao odlično, a rastali smo se uz obećanje da ćemo se naći na čašici razgovora, samo kad se on malo oporavi i kad bude mogao sjediti.
Nije se oporavio. 


Nije pomogla ni grčevita borba njegove drage Goranke, koja ga je nastojala otrgnuti iz ralja neumitne sudbine, ni sva njega i ljubav neutješnih roditelja Stane i Laze, koji svog jedinca moraju ispratiti na vječni počinak i prije nego što je napunio pedesetu.
Ispratiti u nebeska prostranstva, još bliže njegovim avionima i raketama, ususret zvijezdama, Kumovoj slami, Howardu Hughesu i Carlu Saganu, da s njima bistri sve one zanimljive i važne i njemu tako drage teme a možda i da konačno sastavi sve one makete aviona za koje ovdje nije imao dovoljno vremena. 
Putuj maestre, prijatelj, neka Sila bude s tobom i neka te ništa ne ometa u tvojim mirnim lutanjima kozmičkim širinama.
A vi nebeski konobari pripremite dosta coca cole u gajbi. Čaša ne treba.

Mato Pejić Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.