In memoriam Nenad Šironja

27. travnja 2017. godine napustio nas je jedan od najaktivnijih članova AD Kumova slama, čovjek pun vječnog optimizma, naš Nenad.

Srijeda, 25. travnja 2018. u 12:29 sati Aktualnosti

Nenad Šironja bio je čovjek za kojeg je utorkom u osam uvečer stajao svijet, jer je to vrijeme početka radijske emisije Andromeda, koju nije propuštao ni pod koju cijenu. Nitko ga tada nije smio ometati, i jedina aktivnost koja je još dolazila u obzir bilo je sastavljanje maketa aviona, s kojima je uvijek bio u velikom zaostatku, pošto je bio okupiran s toliko stvari da je nove makete koje je stalno kupovao, samo slagao u skladište, gdje su čekale svoj red.
A bavio se Nenad svim i svačim – uz posao ovlaštenog arhitekta u vlastitom projektnom uredu, gutao je stripove i filmove, obožavao čitanje i neizostavno hodočastio na sajmove knjiga, proučavao povijest sredine dvadesetog stoljeća, posebno vrijeme Drugog svjetskog rata, a naročito avijaciju, skupljao modele zrakoplova, svirao gitaru u više rock bendova, vodio gradsko vijeće srpske nacionalne manjine, pjevao u vokalnoj grupi srpskog društva Prosvjeta i uvijek pronašao vremena za prijatelje i za čašicu razgovora s njima…No, prije i iznad svega bio je Nenad zaljubljenik u zvijezde, u svemir, u Cosmos Carla Sagana, u Odiseju u svemiru i u Kumovu slamu. Uostalom, bio je jedan od sedam osnivača ove udruge i ponosni vlasnik članske iskaznice s brojem 007… sam je zatražio baš taj broj i tako simbolično povukao paralelu s još jednom od svojih brojnih preokupacija – serijalom o slavnom tajnom agentu.
Obol koji je dao društvu u necijelom prvom desetljeću njegova rada nemjerljiv je – osmislio je logo udruge, vrijedno radio na organizaciji manifestacije 10 dana astronomije, zabavljao goste na after-partyjima, i – projektirao daruvarsku zvjezdarnicu…Nenad Šironja otišao je prije godinu dana, 27. travnja prošle godine, a posljednji se put pojavio u javnosti baš tijekom lanjskih dana astronomije. Iako već teško bolestan i slab, nije odolio da se ne dođe pozdraviti sa svojim prijateljima….
A evo se sada i mi, prijatelji, od njega još jednom opraštamo, i to onako kako je on najviše volio. Glazbom.

Ac-Dc - It's a long way to the top (i you wanna rock 'n' roll)              

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
Više o predavačima na 10DA 2018
Utorak, 10. travnja 2018.