Izvještaj o radu Astronomskog društva za 2011.godinu

I protekle godine naše je društvo bilo aktivno na području popularizacije astronomije, kako u našem gradu tako i u cijeloj Hrvatskoj. AD na kraju 2011. godine ima 140 članova od kojih je više od 75% mladih to jest osnovaca, srednjoškolaca i studenata.

Subota, 18. veljače 2012. u 20:32 sati Aktualnosti

Društvo ima svoju Facebook grupu preko koje informira svoje članove o aktivnostima društva a i o svim značajnijim astronomskim događajima u svijetu i svemiru. Najznačajnija je aktivnost društva organizacija Deset dana astronomije koja je u 2011. god. poprimila međunarodni karakter. U tih deset dana organizirano je osam predavanja stručnjaka na polju astronomije koja su bila i više nego dobro posjećena.

Predavanja su se održavala u kongresnoj dvorani hotela Termal a predavači su bili Korado Korlević, Vladimir Par, Vedran Vrhovac, Marko Šimac, Marino Tumpić, Saša Zorkić (Novi Sad), Josip Prević (Daruvara). Naravno i Ante Radonić na samom otvorenju.

U sklopu Deset dana organizirane su i radionice u osnovnoj školi koje su vodili Denis Singer i Šimun Aščić; nastavnici geografije, sa svojim gostima iz Garešnice, u gimnaziji radionicu je organizirao prof. Josip Prević i tehničkoj školi u organizaciji prof. Dunje Županić. Zadnji dan manifestacije održan je i okrugli stol za sve zainteresirane građane sa temom – Jesmo li sami u svemiru.

Vrlo uspješna bila je i izložba pod nazivom, Tko se boji mraka još, koja je imala nagradni fond a učestvovali su svi zainteresirani sa fotografijama noćnog neba. Bilo je tu radova djece sa radovima slikanim mobitelima pa do astrofotografija kroz teleskope. Društvo je u dogovoru sa lokalnom samoupravom uspjelo uvrstiti Deset dana astronomije u gradske manifestacije važne za turizam i kulturni život grada. Ipak nam je to i jedna nova obaveza za koju se nadamo da ćemo je i ove godine uspješno odraditi. Društvo je sa osam članova sudjelovalo i na trodnevnom kampu PGSP - Petrova gora Star party, gdje smo se dvije noći bavili promatračkom astronomijom i astrofotografijom a po danu slušali predavanja i pripremali opremu za noć.

Društvo je u suradnji sa radio Daruvarom obavještavalo građane o svakom astronomskom događaju, kao što su meteorske kiše, Perzeidi, Leonidi ili vidljivi preleti ISS-a ili pomrčine. Spomenute događaje kao što je ove godine bila potpuna pomrčina Mjeseca članovi društva su promatrali zajedno sa zainteresiranim građanima.


Novo - staro vodstvo: tajnik A. Boroš i predsjednik D. Rohlik

18.11.2011. AD Kumova Slama je imalo godišnju skupštinu društva na kojoj smo izvijestili o radu društva te zajedno sa gostima skupštine iz Zagreba, Koprivnice i iz Srbije; Pančeva i Beograda, promatrali i fotografirali nebeske objekte na nebu koje se za ovu priliku potrudilo da ostane izuzetno čisto. Tako u zadnjem časopisu Čovjek i svemir (izdaje Zvjezdarnica Zagreb) imamo naslovnicu noćnoga neba snimljenog sa Petrovog vrha. Nadam se da ćemo imati veliki broj tako dobrih astrofotografija.

Najvažniji događaj za naše društvo u protekloj godini je sigurno razgovor na koji nas je pozvao predsjednik Republike Hrvatske gospodin Ivo Josipović prilikom posjeta našem gradu. Predsjednik od Dunje prima člansku iskaznicu i astrofotografije naših astrofotografa (posveta predsjednika Kumovoj slami). Upoznali smo predsjednika sa radom našeg društva a on je pokazao veliko zanimanje za naš rad naročito sa mladima i građanima ne članovima. Pokazao je da je upoznat sa našim radom na manifestaciji Deset dana astronomije te prihvatio pokroviteljstvo na Deset dana astronomije 2012. godine.

Isto tako ponosni smo što je predsjednik prihvatio i našu ponudu da bude počasni član društva te smo mu uručili i počasnu člansku iskaznicu sa brojem 002. Broj 001 počasne iskaznice ima gospodin Ante Radonić, voditelj planetarija u tehničkom muzeju Zagreb, koji nas podržava u radu od samog osnutka te je u našem gradu održao već tri predavanja. U protekloj godini sa sredstvima koja smo imali na raspolaganju smatramo da smo odradili solidan posao i dali značajan doprinos popularizaciji astronomije kako u gradu tako i šire.


  

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.