Kako je to bilo na 10DA

Još jednih deset dana je iza nas. I to kakvih? Deset dana astronomije u Daruvaru već osmi put. Naše društvo Kumova slama odradilo je ovu manifestaciju koju smo spremali puna četiri mjeseca. Kako? Dobro?

Nedjelja, 16. travnja 2017. u 16:10 sati Aktualnosti

Još jednih deset dana je iza nas. I to kakvih? Deset dana astronomije u Daruvaru već osmi put. Naše društvo Kumova slama odradilo je ovu manifestaciju koju smo spremali puna četiri mjeseca. Kako? Dobro? Sigurni smo da smo uspjeli u tome jer to nam govorite Vi koji ste nas gledali bilo u Hrvatskom domu ili putem interneta.
Statistike su ovakve: posjetitelja u dvorani preko sto i pedeset po predavanju. Preko interneta predavanja je pratilo 1884 posjetitelja. Hvala CARNet-u na prijenosu i Hrvatskom Telekomu na internetu. Koliko nas je pratilo preko Hrvatskog radija na drugom programu u emisiji Andromeda nemam podatak, ali veliko HVALA gospođama Tanji, Dubravki, našem počasnom članu Anti Radoniću i cijeloj ekipi koji su omogućili direktan prijenos iz Daruvara (Ante i Dubravka u Daruvaru, Tanja u Zagrebu i Korado u Puli).Naravno i ove je godine rekorder Korado Korlević kojeg je u jednom danu slušalo 350 srednjoškolaca u dvorani kina, preko 200 posjetilaca u Hrvatskom domu i 468 prijenosom uživo na internetu.
Predavanja je u Hrvatskom domu bilo 8, u dvorani kina jedno i po prvi puta izvan Daruvara u Srednjoj školi Pakrac gdje sam vozio Antu Radonića kako bi održao predavanje.Radionica i predavanja po školama smo organizirali 12. Od toga naša članica Ljubica je organizirala dvije u osnovnim školama u Zagrebu i jedna je bila u organizaciji Renata u Srednjoj školi Pakrac.Promatranja Sunca za sve koje je to zanimalo je bilo 5, posebno hvala Lagondi i Beornu na pomoći i stručnom vođenju. Teleskopi su bili pred školama i na gradskom trgu. Star party Petrov vrh potrajao je do svitanja s jako dobrim odazivom kolega astronoma amatera kao i posjećenošću građana od kojih su neki prvi puta pogledali kroz teleskop.Nažalost, završni Star party na glavnom gradskom trgu malo je pokvarilo vrijeme. Ipak je to je travanj, ali je zato druženje u Hrvatskom domu potrajalo do ranih jutarnjih sati s nevjerojatnih 7 sati karaoka u komadu. Postavljena je izložba „Životinje u svemiru“ koju je autorica Dunja postavila u Hrvatskom domu, a za koju su svi koji su je posjetili imali samo riječi pohvale i koja se uskoro seli u Bjelovar, Zagreb, Pakrac, Sirač i tko zna kamo još.
Ono što osobno smatram pravim pogotkom je Astro vrtić koji je održan dvije subote i gdje su astro tete i naš Alek imali pune ruke posla. Djeca su uživala u radionicama osmišljenim posebno za Astro vrtić. Ispaljivale su se rakete, radili leteći tanjuri s izvanzemaljcima, gledali crtići, promatrale zvijezde kroz teleskope koje su napravile astro tete i još mnogo toga od čega će nešto i ostati u glavicama kao zametak znatiželje za znanost, posebno svemir.
S Antom Radonićem sam posjetio i daruvarsku tvrtku SAB gdje nas je primio Boris, jedan od braće Budinjaš, vlasnika tvrtke. Pokazao nam je što to oni rade za američku tvrtku Space X koja je vodeća tvrtka u svemirskom programu raketoplana. Dakle i Daruvar neposredno sudjeluje u osvajanju svemira. Moram reći da je to tvrtka koja je naš sponzor svih 8 godina.
Statistike opisuju samo brojeve, za opis emocija koje su se osjetile u atmosferi grada koji diše s 10DA jednostavno nemamo riječi. Kroz valove radija, pa i televizije, interneta i društvenih mreža, širila se pozitivna energija znanosti, astronomije iz Daruvara kroz cijelu Hrvatsku i šire. U cijeloj atmosferi Zemlje gurala se nevidljivim valovima znanost kako bi ušla u uho htjeli mi to ili ne. Možda nekom i ostane u glavi to što je čuo pa se zaljubi u ono što znanost i astronomija nose i možda se pridruži nama, AD-u Kumova slama da već nagodinu zajedno organiziramo devete 10 dana astronomije 2018. godine.
Hvala pokrovitelju županiji Bjelovarsko bilogorskoj, gradu bez gradonačelnika Daruvaru, ZTK BBŽ, Radio Daruvaru, svim sponzorima od kojih nas neki prate svih 8 godina kao i volonterima koji su nam pomogli. Hvala svim predavačima, kolegama astronomima amaterima, voditeljima radionica, astro tetama. Vidimo se 2018.

Antin Boroš
Tajnik AD Kumova slama

                       

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.