Naš novi sugrađanin

Daruvarčani su povodom obilježavanja Dana Grada Daruvara dobili i novog sugrađanina - Korada Korlevića, koji je na svečanoj dodjeli priznanja proglašen počasnim građaninom.

Utorak, 11. svibnja 2021. u 12:08 sati Aktualnosti

Dan rođenja grofa Jankovića, 05. svibanj, obilježava se kao Dan Grada Daruvara. Tom su prigodom u kino dvorani „30. svibnja“ dodijeljena javna priznanja svima onima koji svojim radom pridonose razvoju i boljitku Grada Daruvara i kolektivnom zajedništvu na raznim područjima kao što su: znanost, gospodarstvo, prosvjeta, kultura, šport, zdravstvo, socijalna skrb i sva ostala područja koja su važna za prosperitet jedne lokalne zajednice. Jedan od njih je i naš Korado.
O Koradu već svi dosta znaju no uvijek valja ponoviti da je on jedan od vodećih hrvatskih astronoma, popularizatora znanosti i pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj na tom području. Bio je jedan od voditelja Prve međunarodne ekspedicije na područje tunguske eksplozije u Sibiru 1990. godine. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske. Otkrio je više od 1400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju tri kometa a dva su automatski dobila prezimena otkrivača; P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) i P/1999 WJ7 (Korlević). Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, 18. je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena. Od 1993. godine radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan te se bavi popularizacijom astronomije i edukacijom. Uz pedagoški rad objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, član mnogih međunarodnih strukovnih organizacija, počasni član četiriju udruga (od čega i AD Kumova slama) za zasluge na području astronomije i edukacije. Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado.
Neke od nagrada i priznanja:
  • Godišnja nagrada Ivan Filipović 2002. godine za područje znanstvenog i stručnog rada.
  • Počasni doktorat znanosti sveučilišta u Zadru 2016. godine.
  • Nagrada (stipendija) Shoemaker Near Earth Object (NEO) za 2019. godinu. Njome se nagrađuju izuzetno uspješni astronomi amateri diljem svijeta koji pronalaze, prate i karakteriziraju asteroide koje prolaze relativno blizu Zemlje i koji mogu postati potencijalna prijetnja.
  • Finalist za nagradu Komunikator godine 2019.


Uz sve to Korada se često može vidjeti u Daruvaru gdje je što u sklopu 10 Dana astronomije a što ostalih manifestacija održao preko 20 predavanja i radionica. Svako njegovo predavanje ili radionica je popunjeno i uvijek se traži ne jedna, već nekoliko desetaka stolica više. Drago nam je što će na iduće Dane astronomije doći ne kao gost, već kao jedan od domaćina.

       

5. sastanak projektnog tima
Četvrtak, 13. svibnja 2021.
Kalendar događanja
Srijeda, 03. ožujka 2021.
4. sastanak projektnog tima
Utorak, 16. veljače 2021.
3. sastanak projektnog tima
Srijeda, 09. prosinca 2020.
Komunikacija sa dionicima
Ponedjeljak, 05. listopada 2020.