Oči pune zvijezda

Astronomsko društvo „Kumova slama“ iz Daruvara šestu godinu za redom organizira manifestaciju 10 dana astronomije. Ove godine sva događanja će se održati pod nazivom „Oči pune zvijezda“, a glavna tema je posvećena teleskopima.

Utorak, 10. ožujka 2015. u 18:36 sati Aktualnosti

 

Mnoštvo različitih događanja obogatit će ovogodišnji program. Posjetitelji će moći vidjeti veliku izložbu posvećenu teleskopima kao i izloške različitih vrsta teleskopa, među kojima će biti i replika Galileovog teleskopa.

Drugi dio izložbe prikazivat će fotografije Zemlje koje su nastale u suradnji sa zakladom Sally Ride EarthKAM koju sponzorira NASA, a u kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici Tehničke škole Daruvar.

Poseban kutak posvećen je astrofotografima koji su i ove godine poslali svoje najbolje astrofotografije.

Novost u ovogodišnjem programu je velik broj igraonica i radionica za djecu svih uzrasta i nagradni kviz za sve koji su spremni testirati svoje znanje iz astronomije.

U Tehničkoj školi Daruvar održat će se i nekoliko ISE radionica, kao i Eratostenov eksperiment. Svim učenicima omogućit će se da uživo prate pomrčinu Sunca i da nauče što su to teleskopi i kako se njima upravlja.

Osim svega navedenog kao standardni dio programa održat će se i niz predavanja eminentnih imena iz svijeta astronomije.

Nadamo se da će nas lijepo vrijeme poslužiti kroz svih deset dana astronomije kako bismo mogli održati niz promatranja noćnog neba s različitih lokacija oko Daruvara, kao i veliki star party s glavnog gradskog trga, koji se poklapa s međunarodnom akcijom gašenja javne rasvjete pod nazivom Sat za spas planeta Zemlje (Earth Hour).

S obzirom na jako veliki broj događanja za detalje najbolje je da pogledate program ove manifestacije.

Nadamo se da ćete iz cjelokupnog programa pronaći nešto za sebe i da ćete odvojiti vrijeme i posjetiti ovogodišnjih 10 dana astronomije u Daruvaru.

  Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.