Petrov Vrh Star Party - izvještaj

U subotu 17.11. sa početkom u 18 sati, na Petrovom vrhu započeo je Star party koji su organizirali članovi Astronomskog društva Kumova Slama. Kumova slama je ovim događajem izrazila svoje protivljenje ukidanju radio emisije Andromeda.

Utorak, 20. studenog 2012. u 16:59 sati Aktualnosti

Zašto? Smatramo da je ova emisija Tanje Devčić i velikog popularizatora astronomije Ante Radonića koji je i naš počasni član, jedan veliki gubitak za sve ljubitelje astronomije i sve slušatelje koje zanima znanost općenito. A vjerujte nama ima nas puno; poručuju astronomi Kumove slame. Ovim skupljanjem na Petrovom vrhu gdje su nam podršku došli dati i članovi astronomskih društava iz Zagreba i Križevaca i zajedničkom fotografijom ispod noćnoga neba poručujemo onima odgovornim za ukidanje ove iznimne radio emisije: „VRATITE NAM ANDROMEDU“.
Naravno uz ovaj vapaj astronoma sa Petrovog vrha teleskopi su bili okrenuti prema nebu i svi su mogli uživati u prizorima koje pruža otvoreni Svemir. Iako su se zvijezde pokazivale onako kao da se srame pa se skrivale iznad oblaka ipak su ih teleskopi na kratko uspjeli uloviti. Naravno da smo prigodno ovom našem vapaju; VRATITE NAM ANDROMEDU, usmjerili teleskope na susjednu nam galaksiju Andromedu koja je od nas udaljena „samo“ nešto više od dva i pol milijuna kilometara.Jupiter je bio taj koji je sa svoja četiri Galilejanska mjeseca dominirao noćnim nebom i prkosio tankim oblacima i naravno oduševio najviše one koji su prvi puta pogledali kroz teleskop.
Da nam ne bude dosadno dok su oblaci skrivali zvijezde pobrinuli su se planinari koji su u planinarskom domu proslavili Martinje. Ne znam dali su to oni već tjedan dana slavili ili je to slavlje sa sedam dana zakašnjenja ali bilo je veselo. Tako smo i mi astronomi kratili naoblaku uz vruće kobasice sa senfom i uz mlado vino a netko i pivo, naravno mlađi uz sokove, i naravno priče o astronomiji.Planinarima uz veselu muziku, poslije ceremonije krštenja mošta i mladog vina nisu sigurno smetali oblaci kao nama astronomima da bi vidjeli pokoju zvjezdicu ispred očiju. Makar zatvorenih.Naravno na svakom rastanku kada vrijeme proleti u lijepom druženju, pada obećanje: Vidimo se opet na istom mjestu. I još jednom glas astronoma amatera sa Petrovog vrha: VRATITE NAM ANDROMEDU.

Toni
               

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.