Petrova Gora Star Party 2012.

Petrova Gora Star Party je tradicionalni veliki godišnji star party u organizaciji astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koji se održava od 1999. godine. Ove godine održavao se od 14. – 16. rujna.

Ponedjeljak, 08. listopada 2012. u 15:43 sati Aktualnosti

PGSP se do 2006. godine organizirao na Japetiću, no zbog povećanja svjetlosnog onečišćenja preseljen je na Petrovu goru. Nebo na Petrovoj gori je jedno od najtamnijih u Hrvatskoj (granična magnituda 6.5), a put je vrlo pristupačan. Do spomenika (mjesta promatranja) vodi asfaltirana cesta. U blizini, na 5 minuta vožnje automobilom, nalazi se lovački dom Muljava gdje je moguće prespavati.PGSP se održava svake godine krajem kolovoza ili početkom rujna. Star party počinje okupljanjem u petak popodne u lovačkom domu Muljava. Promatranje se vrši sa parkirališta podno spomenika na Petrovoj Gori. Subotom popodne u lovačkom domu obično bude jedno predavanje i projekcija dokumentarnog filma, a navečer opet promatranje. Smještaj je u vlastitom aranžmanu, najčešće u lovačkom domu, no moguće je i kampirati na livadi pokraj doma. Mjesto u lovačkom domu je poželjno rezervirati unaprijed. (Wikipedia)
Članovi AD Kumova Slama sudjelovali su i na ovom vrlo važnom astronomskom događanju. Zbog vrlo loših vremenskih uvjeta koji su bili u petak, odlazak smo odgodili za subotu. Ekipa u sastavu Erik Šulc, Dunja Županić, Josip Mesaroš sa pojačanjem iz Virovitice Sandrinom Požeženacem, na Petrovu goru došla je u subotu 15.rujna u poslijepodnevnim satima. Nakon što smo se pozdravili sa svim pristunim astronomima koji su se nalazili u lovačkom domu Muljava, uputili smo se prema promatralištu. Tamo se ubrzo okupila zavidna ekipa astronoma iz svih krajeva lijepe naše. Uslijedilo je postavljanje opreme i sve radnje koje su potrebne da bi započeli fotografiranje neba, no odjednom se jako naoblačilo. Prvo razverdavanje počelo je nakon gotovo 2 i pol sata. U međuvremenu neki su odlučili otići, a mi smo bili u ekipi koja je odlučila ostati i okušati sreću. Nešto iza ponoći nebo nam se smilovalo, potpuno se razvedrilo i mogli smo početi sa fotografiranjem. Naš cilj je bila maglica Iris. Uspjeli smo napraviti nekoliko lightova, ali izgleda uslijed trešnje kod transporta nešto se na teleskopu poremetilo i rezultat nije onakav kakav smo očekivali. U ugodnom društvu ostali smo na promatralištu sve do ranih jutarnjih sati, kada smo se uputili na zasluženi odmor.
Prije nego što smo otišli kući, Sandrino je uz pomoć Dagovog fotoaparata napravio dugo očekivanu panoramu Petrove gore za program Stellarium. Svi oni koji ju žele preuzeti mogu to učiniti na ovom linku KLIKNITE OVDJE.
Bilo je to još jedno divno druženje sa dragim prijateljima i unatoč vremenskim nedaćama zajedničko vrijeme uspjeli smo kvalitetno iskoristiti. Vidimo se i dogodine na PGSP!

Dunja Županić

                

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.