Postanak Saturnovog mjeseca?

Fotografije NASA-ine letjelice Cassini nam možda otkrivaju rođenje Saturnovog mjeseca.

Utorak, 15. travnja 2014. u 17:47 sati Aktualnosti

NASA-ina Cassini letjelica dokumentirala je formaciju malenih zaleđenih objekata u Saturnovim prstenovima koje bi mogle predstavljati novi mjesec te nam omogućiti ključ za otkrivanje toga kako su oblikovani poznati nam mjeseci ovog planeta.
Fotografije snimljene Cassinijevom uskokutnom kamerom 15. travnja 2013. prikazuju poremećaje na samom rubu Saturnovog prstena A – najudaljenijeg od svih velikih svijetlih prstenova planeta. Jedan od ovih poremećaja je i luk svjetliji od svoje okolice za oko 20 posto, 1200 kilometara dugačak i 10 kilometara širok. Znanstvenici su našli i neobične izbočine uinače glatkom obrisu ruba prstena. Vjeruju da su luk i izbočine uzrokovane gravitacijskim utjecajem tijela koji se nalazi u blizini. Detalji promatranja objavljeni su na internetu 14. travnja 2014. u listu Icarus.
Ne očekuje se da će tijelo narasti, štoviše, postoji mogućnost da je u fazi raspadanja. Ali proces njegove formacije i vanjskog kretanja pomaže nam u razumijevanju toga kako su se iz masivnijih prstenova i prije mnogo vremena razvili Saturnovi zaleđeni mjeseci, uključujući i u oblake omotan Titan te Enkelad na kojemu se nalazi ocean. Osim toga nam daje uvid i u to kako su u Sunčevom sustavu nastali Zemlja i ostali planeti te se udaljili od naše zvijezde, Sunca.
''Nikada nismo vidjeli nešto ovakvo,'' rekao je Carl Murray sa sveučilišta Queen Mary u Londonu, glavni autor izvještaja. ''Moguće je da gledamo čin rađanja, u kojemu ovo tijelo upravo napušta prstenove i izrasta u samostalan mjesec.''
Objekt koji je neslužbeno nazvan Peggy je premalen da bi se vidio na fotografijama. Znanstvenici procjenjuju da mu promjer nije veći od otprilike jednog kilometra. Saturnovi ledeni mjeseci razlikuju se po veličini koja ovisi o njihovoj udaljenosti od planeta – oni udaljeniji su veći. Mnogi od njih su izgrađeni uglavnom od leda, kao i čestice koje sačinjavaju Saturnove prstenove. Na temelju ovih činjenica i ostalih pokazatelja istraživači pretpostavljaju da su ledeni mjeseci nastali od čestica u prstenovima, nakon čega su se udaljili od planeta te se sjedinili s ostalim mjesecima na svome putu.
''Svjedočiti mogućemu rođenju malenoga mjeseca je uzbudljiv i neočekivan događaj,'' izjavila je znanstvenica iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji koja surađuje na Projektu Cassini, Linda Spilker. Prema njoj, Cassinijeva orbita će se primaknuti vanjskom rubu prstena A kasne 2016. godine i pružiti nam priliku da detaljnije proučimo Peggy i možda ju čak i fotografiramo. Moguće je da je proces stvaranja mjesecau Saturnovim prstenovima završio sa Peggy, pošto su prstenovi sada najvjerojatnije previše osiromašeni da bi stvarali nove mjesece. Pošto ovaj proces možda više nikada neće imati priliku promotriti, Murray i kolege iz svojih promatranja doslovno cijede sve što mogu kako bi što više toga saznali.
''Prema teoriji Saturn je davno prije imao mnogo masivniji sustav prstenova koji su bili sposobni stvoriti puno veće mjesece,''izjavio je Murray. ''Kako su se oni formirali u blizini ruba, osiromašili su prstenove i širili se, stoga su oni koji su nastali najranije najveći i najudaljeniji.''
Misija Cassini-Huygens je projekt na kojemu zajedno rade NASA, Europska svemirska agencija i Talijanska svemirska agencija. Laboratorij za mlazni pogon, odjel kalifornijskog Instituta za tehnologiju rukovodi misijom za NASA-in Direktorat za znanstvene misije u Washingtonu.
 
Izvor fotografije: NASA/JPL-Caltech/Space ScienceInstitute


Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.