Prvi egzoplanet nalik Zemlji

Opservatoriji Keck i Gemini potvrdili su prvi potencijalno nastanjiv planet veličine Zemlje.

Ponedjeljak, 21. travnja 2014. u 20:04 sati Aktualnosti


Prvi egzoplanet nalik Zemlji u orbiti oko svoje zvijezde potvrdila su promatranja opservatorija W. M. Keck i Gemini. Jedan je to od nekolicine manjih planeta koje je prvotno otkrio NASA-in svemirski teleskop Kepler i kojeg su potvrdili veći zemaljski teleskopi. Ovo potvrđuje i da planeti veličine Zemlje postoje u nastanjivim zonama oko drugih zvijezda. 

''Ono što ovo čini posebno zanimljivim jest da se ovaj planet, koji je sličan Zemlji i jedan je od pet planeta u orbiti svoje zvijezde koja je hladnija od Sunca, nalazi u umjerenom području gdje bi mogla postojati tekuća voda,'' izjavila je Elisa Quintana sa Instituta SETI i NASA-inog istraživačkog centra Amesa, koja je predvodila uređivanje članka kojeg je objavio časopis Science. Područje u kojem ovaj planet orbitira oko svoje zvijezde zove se nastanjiva zona jer se smatra da je život moguć na planetima na kojima postoji tekuća voda. Steve Howell, znanstvenik projekta Kepler i koautor članka dodao je da Kepler (kao i nijedan drugi teleskop) trenutno ne može izravno pronaći egzoplanet ove veličine i na ovakvoj udaljenosti od svoje zvijezde. ''Ipak, možemo eliminirati sve ostale mogućnosti tako da jedina opcija koja preostaje jest neospornost ovakvih planeta.'' 

Pošto je riječ o tako maloj zvijezdi, skupina stručnjaka je koristila metodu koja je eliminirala mogućnost da bi pozadinska zvijezda ili nekakav njezin zvjezdani pratioc mogli oponašati ono što je Kepler zabilježio. Da bi se ovo postiglo tim stručnjaka je došao do iznimno visoke prostorne rezolucije u promatranju s osam metara velikog sjevernog Gemini teleskopa na Mauna Kei na Havajima. Za to su koristili tehnologiju koja se zove snimanje mrlja, kao i adaptivnu optiku na teleskopu Keck II, Geminijevom susjedu na Mauna Kei, veličine deset metara. Zajedno su ovi podaci omogućili isključenje mogućnosti da je nešto drugo u blizini zvijezde izvor podataka koje je prikupio Kepler i doveli do zaključka da signal koji je Kepler detektirao dolazi iz smjera malenog planeta u tranzitu preko svoje zvijezde.''Podaci koje smo dobili preko opservatorija Keck i Gemini su ključni dijelovi slagalice,'' izjavila je Quintana. ''Bez ovih dodatnih promatranja ne bismo bili sposobni potvrditi postojanje ovog planeta veličine Zemlje.'' 

Gemini je snimio prostor veličine 650 milijuna kilometara u kojemu se sustav sa svojom vlastitom zvijezdom nalazi (oko 4 astronomske jedinice, što je otprilike jednako Jupiterovoj orbiti u našem Sunčevom sustavu) i potvrdio da ne postoje druga zvjezdana tijela koja orbitiraju oko zvijezde u tome prostoru. Adaptivna optika Kecka je poduprla ova promatranja ispitivajući još veće područje oko zvijezde ali sa malo manjom preciznošću. ''Planete veličine Zemlje poput ovoga je jako teško pronaći i potvrditi i sada kada smo ga pronašli želimo nastaviti tražiti i druge. Gemini i Keck će igrati veliku ulogu u budućim nastojanjima da to ostvarimo,'' smatra Quintana.Zvijezda domaćin planeta, Kepler-186, je crveni patuljak relativno blizu Sunčevom sustavu, u zviježđu Labuda, udaljen otprilike 500 svjetlosnih godina. Budući da je njegova svjetlost pola milijuna puta manja od svjetlosti najbljeđih zvijezda koje možemo vidjeti golim okom, Kepler-186 je vrlo blijeda zvijezda. Četiri od pet njezinih malenih planeta se jako brzo okreću oko nje te je njihova temperatura vrlo visoka. Planet nazvan Kepler-186f, međutim, je velik otprilike kao Zemlja i nalazi se u nastanjivoj zoni zvijezde. Kepler je dokaze za postojanje ovog planetarnog sustava prikupio pomoću promatranja tranzita planeta preko diska zvijezde. Ovakvi prelasci smanjuju sjaj zvijezde domaćina i to je nešto što možemo vidjeti. Kada planeti zasjene dio svjetlosti koju odašilje zvijezda, njezin se ukupni sjaj smanjuje. Kepler takvu varijaciju u sjaju zvijezde tumači kao dokaz za postojanje planeta u njezinoj blizini. Koristeći ovu tehniku Kepler je dosad otkrio više od 3 800 mogućih planeta. 

Gemini je za prikupljanje podataka koristio instrument za diferencijski pregled mrlja DSSI (Differential Speckle Survey Instrument). To je instrument kojeg je izradila grupa stručnjaka čiji je vođa izjavio: ''DSSI na Geminiju je zakon! Pomoću njega se ovome zvjezdanom sustavu možemo približiti na udaljenost otprilike četiri puta veću od one između Zemlje i Sunca. Otkriven nam je pogled u posve drugi zvjezdani sustav, što je nevjerojatno.'' Princip rada DSSI-ja jest snimanje objekta pomoću višestrukog eksponiranja te otklanjanje smetnji koje proizvode atmosferski poremećaji, što rezultira s iznimno detaljnim fotografijama.Promatranja opservatorija Keck služila su se Natural Guide Star sustavom adaptivne optike i NIRC2 kamerom na teleskopu Keck II. NIRC2 (druga generacija Near-Infrared kamere) i sustav adaptivne optike teleskopa Keck II uspjeli su dobiti vrlo oštre fotografije na valnim duljinama bliskim infracrvenoj, što je omogućilo prostorne rezolucije koje se mogu usporediti sa onima koje postiže teleskop Hubble u optičkom valnom području, od kojih su možda čak i bolje. NIRC2 je najpoznatija po tome što nam je pomogla u traženju konačnog dokaza o postojanju masivne crne rupe u središtu naše galaksije. Astronomi NIRC2 koriste za kartiranje površina tijela u Sunčevom sustavu, otkrivanje planeta koji kruže oko drugih zvijezda te za detaljno proučavanje oblika udaljenih galaksija. 

''Zajedno s ostalim podacima i izračunima, promatranja s Kecka i Geminija nas čine 99.98 posto sigunima da je Kepler-186f stvaran,'' izjavio je Thomas Barclay, znanstvenik koji radi na Kepleru i koautor studije. ''Kepler je započeo ovu priču, a Gemini i Keck su ju pomogli dovršiti,'' dodao je. 


Članak preuzet sa: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140417141946.htm; autor: nepoznat 
Izvor fotografije: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Cal Tech


Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.