Revitalizacija i DA - Klapa

Daruvarska ženska klapa Stentoria, po četvrti je put okupila klapašice iz različitih dijelova zemlje i inozemstva na svom jedinstvenom projektu, seminaru ženskog klapskog pjevanja DA-Klapa koji se održao 12. i 13. ožujka u društveno-kulturnom centru Daruvar.

Petak, 18. ožujka 2022. u 08:23 sati Projekt revitalizacije

Unatoč mnogim izazovima koje su zadnjih godina globalna zbivanja donijela i u klapski svijet i razumljivoj posljedičnoj malodušnosti koja se pokušava uvući u srca i najvećih entuzijasta, šezdesetak pjevačica je prije svega svojim dolaskom u Daruvar, a onda svojom predanošću, srčanošću i prekrasnim druženjem tijekom seminara ponovno potvrdilo koliko je ovaj projekt važan za ženski klapski svijet, poručile su članice daruvarske ženske klape Stentoria.
Poučene iskustvom otkazivanja već pripremljenog seminara 2020. i poštujući brojčana ograničenja, Stentoria je odlučila poslati poziv samo klapama koje su se ranije prijavile na seminar. Odaziv klapa potvrdio je da je sav trud oko ponovne organizacije apsolutno opravdan.
Ove godine na seminaru su sudjelovale klape Euterpa i Figurin iz Zagreba, Kolura iz Splita, Kandelora iz Zemunika, Karmel iz Turnja, Muštre iz Novalje, Anima Arbae s Raba, Fiaminge iz Münchena i organizatorice seminara - klapa Stentoria. Od službenog otvorenja, preko radionica s vrhunskim klapskim maestrima, do završne produkcije u Društveno-kulturnom centru Daruvar, grad je odzvanjao zvucima klapske pjesme. Ovogodišnji seminar dijelom je projekta revitalizacije Društveno-kulturnog centra koji se pokazao kao vrlo povoljan prostor za ovakve velike događaje, kažu organizatorice.

Obrade tradicionalnih klapskih pjesama
Tijekom dva dana klapašice su se stručno usavršavale na unaprijed odabranim radionicama koje su vodili dr. sc. Joško Ćaleta, Srećko Damjanović, prof. Jasminko Šetka, Davor Capković i Antonia Tomas, mag. mus. Svatko od njih na svoj je način pristupio obradi tradicionalnih klapskih pjesama u svoj svojoj kompleksnosti, od interpretacije teksta i približavanja dijalekta do raznih vokalnih tehnika i specifičnosti tipičnih za klapski izričaj pojedinog kraja.
Lišena natjecateljskog pritiska, završna produkcija s deset je izvedenih pjesama pokazala prekrasnu raznolikost i bogatstvo ženskog klapskog pjevanja u čemu su uživali svi sudionici, a baš taj osjećaj zajedništva i čistog uživanja u pjesmi ističu kao posebnost daruvarskog seminara. Veliko zadovoljstvo i osjećaj ispunjenosti svih sudionika seminara ponovno potvrđuju da je klapa Stentoria sa svojom voditeljicom Romanom Herout odradila projekt od iznimne vrijednosti za žensko klapsko pjevanje u Hrvatskoj.

Test preuzet sa Mojportal.hr

    

Džoker s klupe na 10DA
Srijeda, 06. travnja 2022.
Mlade snage daruvarske astronomije
Utorak, 29. ožujka 2022.
Predavači na 10DA 2022
Nedjelja, 27. ožujka 2022.
7. sastanak projektnog tima
Četvrtak, 20. siječnja 2022.
6. sastanak projektnog tima
Petak, 24. rujna 2021.