Upoznajte predavače

I ove nas godine na šestim po redu 10 dana astronomije očekuju zanimljiva predavanja vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka, edukatora i širitelja znanosti. Detaljnije ih upoznajte u članku koji slijedi.

Četvrtak, 12. ožujka 2015. u 00:54 sati Aktualnosti


Bojan Markičević
, fizičar i geofizičar, urednik i voditelj popularno-znanstvene emisije Znanost na eteru na Radio Studentu, edukator je koji promovira komunikaciju znanosti i interdisciplinarnosti već dugi niz godina, a na ovih će nam Deset dana astronomije u petak, 20. 3. održati predavanje pod nazivom ‘Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda’. Predavanjem ćemo steći jedinstven uvid o vlastitom položaju unutar beskonačnosti svemira. 

Astrofizičar prof.dr.sc. Ivica Puljak profesor je fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu koji je surađivao na istraživanju Higgsovog bozona u CERN-u. Ove će nam godine o najbližoj nam zvijezdi i što ona znači za naš maleni plavi planet pričati u svojem predavanju ‘Sunce naše malo – zvijezda koja život znači’. Njegovo predavanje možete posjetiti u subotu, 21. 3. 

U ponedjeljak, 23. 3. predavanje pod nazivom ‘Prvo spuštanje na komet’ održat će nam Ante Radonić, voditelj planetarija s astronautikom Tehničkog muzeja u Zagrebu i veliki popularizator astronomije i astronautike. Ante će nam reći nešto o tome što je sve bilo potrebno za uspješno slijetanje prve sonde na površinu jednog kometa i što to znači za čovječanstvo. 

Ogrena Variolu, moderatora-demonstratora u Tehničkom muzeju Zagreb možete poslušati u utorak, 24. 3. tijekom njegovog ovogodišnjeg predavanja ‘Nastanak i razvoj života’ u kojemu nas čeka mnoštvo zanimljivih novih spoznaja i odgovora na danas vrlo intrigantno pitanje o tome koliko je (ako uopće i jest) rasprostranjen život u svemiru i što je sve potrebno za njegov nastanak. 

U četvrtak, 26. 3. imat ćete priliku vidjeti predavanje koje će sigurno privući mnoge, što poradi zanimljivog naziva – ‘Preživjeli smo 2012. i Majanski kalendar – što je sljedeće?’ – a što zbog svima nam poznatog astronoma, otkrivača mnoštva asteroida, suosnivača astronomskog društva Višnjan te iznimno zanimljivog predavača Korada Korlevića. I tijekom ovogodišnjeg predavanja o specifičnim fenomenima ljudske civilizacije će nas zasigurno sve držati na rubu stolca. 

Mnoge će na svoje predavanje o crnim rupama privući Predrag Dominis Prester, profesor s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci koji se inače posebno bavi fizikom elementarnih čestica i kozmologijom. Što su točno te tajanstvene crne rupe, kako nastaju i kakvu ulogu igraju u velikoj kozmičkoj igri svega saznajte u petak, 27. 3. 

Muhamed Muminović je na području nekadašnje Jugoslavije inspirirao mnoge da se počnu baviti pitanjima o svemiru i napisao mnoštvo knjiga i udžbenika koji su budućim astronomima i astronomima amaterima pružili znanje i poticaj za bavljenje astronomijom. Ove smo godine ponosni što nas posjećuje i na Deset dana astronomije u subotu, 28. 3. s predavanjem pod nazivom ‘Astronomija iza i ispred vidljive svjetlosti’. Sva predavanja počinju u 19 sati u Hrvatskom domu, Matije Gupca 7 u Daruvaru. 


Veselimo se Vašem dolasku!


Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.