Venerin tranzit - izvješće

Danas, 06.06.2012. godine, je za sve naše članove astronomskog društva Kumova slama, bio vrlo značajan datum. Bar za one kojima se nije bilo teško dići iz kreveta još po mraku i dočekati zoru na livadi u Donjem Daruvaru, sjeverno od grada.

Nedjelja, 10. lipnja 2012. u 10:39 sati Aktualnosti

Razlog da dočekaju izlazak Sunca u visokoj travi okupanoj rosom i to u prohladno ali srećom vedro jutro, je tranzit Venere. Naime planeta Venera ili zvijezda Danica kako je i opjevana u pjesmama, našla se na svom putu oko Sunca točno između Sunca i Zemlje. Pošto je to izuzetno rijedak astronomski događaj koji će se ponoviti tek 2117. godine, odlučili smo izgubiti nekoliko sati spavanja i promatrati tranzit u njegovoj zadnjoj četvrtini. Naime taj dio puta male crne loptice preko sjajnog sunčevog diska vidio se iz naših krajeva i završio oko 7 sati ujutro.
Svi mi koji smo to vidjeli vjerujemo da smo dobro utrošili ovo jutro jer napravili smo i dobre fotke i gledali kroz teleskop tranzit a i desetak sunčevih pjega i nadam se da smo nekog od osnovnoškolaca zainteresirali za astronomiju.

A kako je to izgledalo možete i pogledati na YouTube kanalu našeg Društva.

Video 1 

Video 2

Toni Boroš

                     

Predavači na 100DA
Ponedjeljak, 01. travnja 2019.
Skupština društva i 10. obljetnica postojanja
Ponedjeljak, 26. studenog 2018.
In memoriam Nenad Šironja
Srijeda, 25. travnja 2018.