Vernesin astro vrtić

U sklopu "10 dana astronomije" u Društveno-kulturnom centru u Daruvaru proteklog i ovog vikenda održane su ukupno dvije dječje radionica pod nazivom Astro vrtić gdje su mališani u Daruvaru dva dana otkrivali tajne svemira.

Subota, 09. travnja 2022. u 07:57 sati Projekt revitalizacije

Radionicu je vodila odgajateljica iz Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, Dubravka Prević, i Vernesa Smolčić, svjetski priznata astrofizičarka i redovita profesorica na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Vernesa Smolčić proučava galaksije, voditeljica je niza projekata i kontinuirano radi na popularizaciji znanosti. Tako se Hrvatski dom u subotu pretvorio u pravu svemirsku igraonicu u kojoj su se djeca i njihovi roditelji mogli odlično zabaviti, ali i naučiti nešto o svemiru, Sunčevom sustavu, planetama, gravitaciji... Vernesa Smolčić je djeci pomoću profesionalnog modela pojasnila kako se Sunce, Zemlja i Mjesec mogu okretati jedan oko drugoga, a naučila ih je i kako "umjetno" stvoriti dugu.
Djeca su izrađivala slike na temu svemira, kape, avione, učila pojmove iz astronomije, a na kraju radionice pogledali su i dva crtana filma "Sunčev sustav" i "Krava na mjesecu.

- Stvarno je bilo prekrasno. Očekivala sam da će biti veliki odaziv djece jer je došla skoro cijela skupina s kojom već godinu dana u vrtiću radim na projektu svemira. Djeca su jako puno naučila, zainteresirana su za tu temu i stalno su me ispitivali kada će biti Astro vrtić. Na ovakvim radionicama djeca najviše vole raditi ono što će poslije moći odnijeti kući. Ove godine su temperama slikali svemir na velikim hamerima, izrađivali kape s naljepnicama u obliku zvijezda i kape s temom Sunčevog sustava, odnosno planeta koje su morali obojati - rekla nam je Dubravka Prević.

 - Stvarno je super, djeca ovo jako vole, tete su stvarno kreativne i uspiju djecu zainteresirati za ovu tematiku. Evo i sin koji ima 3 godine nađe nešto za sebe i nešto nauči. Ove radionice su izuzetno korisne jer potiču kreativnost kod djece i nove spoznaje - rekla nam je Tea Mik.

Gradu Daruvaru i njegovim roditeljima može biti čast što im je djecu poučavala svjetski priznata astrofizičarka Vernesa Smolčič, a zapravo je upravo Vernesi Smolčić bila čast i zadovoljstvo što je djeci otkrivala tajne svemira i fizike.
- Djeci sam na ove dvije radionice predavala o psima u svemiru i o čarobnoj sunčevoj svjetlosti, ali više kroz igru nego kroz predavanje. Pokazivala sam im kako se sunčeva bijela svjetlost razlaže u dugine boje. Iz perspektive jedne fizičarke, bilo mi je važno pokazati im da se bijela svjetlost može razložiti u boje, a vrtićkoj djeci se može jako lijepo pokazati kako je to čarobno. Kada malo narastu, moći ćemo ih naučiti i kako se iz tih boja može dosta toga zaključiti o elementima, Suncu i zvijezdama. Djeca su, moram reći, pokazala i zavidnu razinu znanja za svoju dob, a i postavljala su sjajna pitanja. Inače, jako volim doći u Daruvar, "10 Dana astronomije" mi je najdraži astronomski festival tako da mi je prekrasno svaki put kada sam ovdje - rekla nam je Vernesa Smolčić.

Tekst preuzet sa Mojportal.hr

            

Završetak projekta revitalizacije
Srijeda, 25. svibnja 2022.
8. sastanak projektnog tima
Četvrtak, 12. svibnja 2022.
Revitalizacija i DA - Klapa
Petak, 18. ožujka 2022.
Džoker s klupe na 10DA
Srijeda, 06. travnja 2022.
Mlade snage daruvarske astronomije
Utorak, 29. ožujka 2022.