Zelena čistka u Daruvaru

AD Kumova Slama se ove godine na Dan planeta Zemlje (21.4.) pridružuje ostatku Hrvatske i Svijeta te priključuje akciji pod nazivom Zelena čistka. Cilj akcije je na makar jedan dan očistiti svoj uži okoliš od otpada.

Petak, 13. travnja 2012. u 11:28 sati Aktualnosti

Tako i naše astronomsko društvo na kratko skreće pogled sa milijuna svijetlosnih godina udaljenih planeta i zvijezda te ga okreće na onaj planet najvažniji za nas sve; Zemlju. Stoga je ovo otvoren poziv za sve naše članove, ali i one koji to nisu.. Priključite nam se u akciji koja će se održati u subotu, 21.4.2012. godine. U akciju su uključene i osnovne i srednje škole, te svatko od nas je dobio svoj dio grada za počistiti. Mi (AD Kumova Slama) smo dobili Petrov Vrh; uređenje oko planinarskog doma. Akcija počinje u 9 sati ujutro te traje do podneva ili završetka posla. Uz ugodno druženje, organizirati ćemo i prigodni zalogajčić za sve učesnike!
Stoga se nadamo što većem odazivu u ovoj hvalevrijednoj akciji. Za više informacija kontaktirajte nas preko naše Facebook stranice, na mail društva: ad.kumova.slama@gmail.com ili na broj telefona: 098 240 214 (Toni Boroš). Više informacija možete naći na stranicama akcije:  www.zelena-cistka.org, odakle je i preuzet slijedeći tekst o samoj akciji.

Opće informacije o projektu
Po prvi put u Hrvatskoj organizira se akcija Zelena čistka koja će okupiti najveći broj volontera ikada u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša. Ovo je poziv na zajedništvo, pozitivu i bolje sutra promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada. Cilj nam je pronaći sve lokacije nepravilno odloženog otpada, obilježiti ih na internetskoj karti, te potom očistiti šume, rijeke, jezera, more, puteljke, vrtače, škrape ... svaki kutak Lijepe naše i to sve u samo jednom danu. Zelena čistka se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2012 i globalnog pokreta Let's do it! u koju su se do sada uključile 82 zemlje! Svi individualni napori pojedinaca i organizacija pokazat će koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo zajedno učiniti u samo jednom danu. "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš" se provodi pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića. Podršku akciji dao je i Europski parlament deklaracijom 0003/2011.

Kada: 21. travnja 2012.
Pravo na čist okoliš jedno je od osnovnih prava i potreba čovjeka, a očuvanje prirodnih resursa (voda, tlo, zrak) neophodno za kvalitetan život, za današnje i sve buduće generacije. Mi imamo prava, ali i odgovornost prema sebi i drugima. Imamo zajednički dom koji trebamo očuvati i zaštititi od svih negativnih utjecaja. Čovjek je jedino biće koje stvara otpad.

Ciljevi:
  • okupiti volontere i organizacije u zajedničkoj akciji čišćenja 21. travnja 2012.
  • očistiti ilegalno odložen otpad u cijeloj Hrvatskoj
  • podignuti svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, kao zajedničkog dobra sviju
  • izraditi javni, svima dostupan, web registar divljih odlagališta otpada
  • povezati predstavnike svih sektora za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske
  • utjecati na promjenu vrste i/ili količine materijala koji se koriste za ambalažu u proizvodnji i uslugama

World Cleanup 2012
Aktivni građani i organizacije diljem svijeta dio su najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva koji se provodi pod nazivom World Cleanup 2012 (Očistimo svijet 2012), s ciljem uklanjanja ilegalno odloženog otpada. Projekt World Cleanup 2012 će se sastojati od niza jednodnevnih akcija čišćenja na razini države ili velikih gradova, u periodu od 24. ožujka do 25. rujna 2012. Ideja za ovaj projekt je izrasla iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!) koja je 3. svibnja. 2008. okupila 50.000 volontera koji su u cijeloj zemlji uklonili 10.000 tona otpada u samo 5 sati. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!U našoj regiji rezultati dosadašnjih akcija su inspirativni. U Sloveniji je 2010. sudjelovalo 270.000 volontera koji su očistili 15.000 t otpada, a u Srbiji je, u lipnju 2011., gotovo 290.000 volontera očistilo 150.000 m3 otpada. U ovogodišnjoj akciji iz regije sudjelovat će Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka. Vidjet ćemo tko više voli svoju zemlju, jer rezultati su na nama :)
    

2. sastanak projektnog tima
Subota, 26. rujna 2020.
Početna konferencija projekta
Srijeda, 23. rujna 2020.
Projekt revitalizacije
Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.
1. sastanak projektnog tima
Petak, 03. srpnja 2020.